Ongeveer tien jaar geleden kreeg ik voor het eerst beroepsmatig te maken met de gevolgen van wat grote, Westerse bedrijven in het buitenland doen voor de lokale bevolking aldaar. Ik wilde dat met liefde aan onze Nederlandse rechters voorleggen, in de overtuiging dat mensenrechten in het buitenland niet minder waard horen te zijn dan hier. Ik dacht ook dat de intentie van die bedrijven in wezen goed was, en dat mijn zaak kon bijdragen aan meer bewustwording en zo aan een graduele verandering van het systeem.
Maar tien jaar later sta ik hier dan toch met de overtuiging dat radicale verandering nodig is, als we onszelf en de gedachte van fundamentele mensenrechten serieus nemen. Radicale verandering die direct voelbaar is in de manier waarop we onze economie inrichten, en onze plaats als consument innemen. Omdat het een illusie is om te denken dat we onze begeerte voorop kunnen blijven stellen, zonder dat anderen daar de dupe van zijn.
Mijn levensmotto is een oude, brave tegeltjeswijsheid, die luidt: 'wat gij niet wil dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet'. Dat motto past op zich heel goed bij mijn wat behoudende karakter. Ik denk altijd dat als iedereen dat uitgangspunt werkelijk zou belijden, de wereld er een stuk beter uit zou zien. Want uiteindelijk bepaalt hoe we dagelijks met elkaar omgaan voor een heel groot deel ook ons geluk.
Dat beginsel is goed toepasbaar op één op één contacten in het dagelijks leven, maar het wordt ingewikkelder als de gevolgen van ons handelen zich niet goed laten overzien. En dat is per definitie het geval als het niet om individuele, maar om meer systematische gedragingen gaat. Zoals de keten aan processen en verantwoordelijkheden die aan onze dagelijkse producten ten grondslag ligt.
Als er iets in de afgelopen tien jaar indruk op me heeft gemaakt, dan is het om met eigen ogen te zien welk direct effect onze levenswijze heeft op de levens van mensen aan de andere kant van de wereld. De kansen die wij anderen ontnemen om zelf in onze behoeften te voorzien. En dát zijn dus die worst en de wijn, want eenmaal gezien kan het niet meer níet gezien, maar welke consequentie verbind je daaraan?
Dit is een vraag die me op verschillende manieren bezighoudt. Aan de ene kant individueel, omdat ik graag mijn steentje bijdraag, maar het ook lastig vind om mijn gedrag daarop aan te passen. En aan de andere kant ook op breder maatschappelijk niveau, omdat het probleem natuurlijk veel groter is dan we individueel kunnen behappen. En ik heb geen pasklare antwoorden paraat, maar ik wil je graag deelgenoot maken van hoe ik in die afgelopen tien jaar tegen die dingen ben gaan aankijken.