Podcastserie over onze smartphoneverslaving

Wakker worden met je telefoonalarm, meteen je WhatsApp-berichten checken, nog voor het ontbijt je Instagram-feed uitspelen en vervolgens met Spotify in je oren naar het werk. Door de smartphone staan we altijd aan. Is dat een verrijking, of dreigen we ook iets te verliezen? En hoe erg is dat? In de driedelige podcastserie Altijd aan gaat Romanee Rodriguez op zoek naar het antwoord.

Lichaam in de Woestijn

Aflevering 1

Met een schermtijd van gemiddeld 7 uur per dag dompelt student Ylke van der Zwet zich regelmatig volledig onder in het digitale. Ze vergeet wel eens te eten, omdat ze de hongergevoelens niet registreert, ontdekte ze tijdens de digitale detox. 

Wat gebeurt er als we door digitalisering ons lichaam vergeten? Welke gevolgen heeft de smartphone voor onze mentale gezondheid? We leggen de bevindingen van de studenten voor aan filosoof en docent aan de Bildung Academie Hans Schnitzler en psycholoog Thijs Launspach.

De Slak en de Krokodil

Aflevering 2

Tijdens de digitale detox beseffen de studenten van de Bildung Academie dat ze een relatie hebben met hun smartphone. Een relatie die niet altijd even gezond is. Eva Verschuur trekt zich zo graag terug op haar smartphone, dat ze zelfs besluit om niet mee te doen met de detox.
 
Gek is dat niet, stelt filosoof Cees Zweistra. Het is heel menselijk om je als een slak terug te willen trekken in je huisje. Hij ziet hoe sociale media ons minder sociaal dreigen te maken. Wat gaat er verloren in de verhouding met anderen, als we altijd aan staan? Verder in deze aflevering ook Rudy van Belkom, directeur van Stichting Toekomstbeeld der Techniek.

De Multitaskende Klootzak

Aflevering 3

Terwijl de digitale detox op zijn eind loopt, wordt steeds duidelijker wat er op het spel staat nu we altijd aan staan. De smartphone en social media zijn de slag om onze aandacht aan het winnen. Het valt de studenten op hoe lastig het is om geconcentreerd een boek te lezen, en zelfs hoeveel aardiger je wordt als je niet hoeft te multitasken.

Hoe heroveren we onze aandacht? Welke verantwoordelijkheid hebben we daar zelf in en wat mogen we verwachten van techbedrijven en politiek? In deze laatste aflevering van Altijd aan spreken we erover met schrijver Sanne Kanis, die ruim twaalf jaar bij onder andere Google, Spotify en Booking werkte en Rudy van Belkom, directeur van Stichting Toekomstbeeld der Techniek (indien onderstaande uitzending een foutmelding geeft, beluister hem dan via de site van NPO Radio 1.

Lees meer