Het is weer herfst, de tijd van wind, regen en steeds slechtere velden. Een voetbalwijsheid – uit de categorie 'niet lullen maar poetsen' – stelt dat de tegenstander net zoveel last heeft van het slechte veld als jijzelf. Maar dit is niet helemaal waar, want een slecht veld is vooral een belemmering voor de ploeg die normaal op balbezit speelt, want het is moeilijker om de bal van de ene naar de andere speler te krijgen.

Thuisvoordeel
Sommige voetbalclubs hebben een groter stadion, sommige een dak, andere hebben een kunstgrasveld in plaats van gewoon gras, en zelfs de afmetingen van de verschillende velden kunnen behoorlijk verschillen. Aangezien de helft van de wedstrijden in het eigen stadion worden afgewerkt, kun je je niet alleen beter aan de thuisomstandigheden aanpassen, maar zelfs zorgen dat deze omstandigheden in jouw voordeel zijn. Het gemakkelijkste voorbeeld is de nationale ploeg van Bolivia die zijn thuiswedstrijden in La Paz in de ijle lucht op 3640 meter hoogte afwerkt, waardoor ze thuis ongeveer 10 keer zo vaak winnen dan wanneer ze uit spelen, omdat de tegenstander veel sneller uitgeput raakt.

Regels en handhaving
Een scherpere waarneming door betere arbitrage, méér arbitrage of de hulp van technologie, zorgt ervoor dat toeval een kleinere rol speelt. Aanvallende teams hebben waarschijnlijk het meeste voordeel van betere arbitrage en doellijntechnologie: ze schieten vaker op doel en krijgen vaker overtredingen tegen, welke ook vaker in de buurt van het doel van de tegenstander zijn en daar gevaarlijke vrije trappen en soms zelfs strafschoppen op kunnen leveren. Als de scheidsrechter iets over het hoofd ziet, is dit voor deze ploegen vaker een nadeel dan een voordeel.

Technische hulpmiddelen
Videoarbitrage (voorlopig eenmalig) en doellijnbewaking door het Hawkeye-systeem geven mogelijkerwijs een thuisvoordeel aan Ajax waar niet alle teams gebruik van mogen maken omdat het om een testfase gaat. De Hawkeye wordt in de tweede helft van het seizoen naar de Kuip, het thuisstadion van Feyenoord, verplaatst, en de voornaamste concurrent PSV kan helemaal geen gebruik maken van dit voordeel. Eerlijke arbitrage kan dus oneerlijk uitpakken.

meer weten?

Technische hulpmiddelen moeten het aantal verkeerde beslissingen terugdringen in het voetbal. Alleen Ajax test er nu mee. Inmiddels kreeg een speler een rode kaart en werd er een doelpunt toegekend nadat de videoscheidsrechter aangaf dat de bal over de doellijn was. Oud-scheidsrechter Mario van der Ende stelt dat wanneer deze hulpmiddelen niet bij iedere wedstrijd worden toegepast, er sprake is van rechtsongelijkheid.