Van voetbal heb ik niet meer begrepen dan de moeder van de held uit Oom Jan leert zijn neefje schaken: "Eerst rennen ze met zijn allen zo hard mogelijk om de bal te pakken te krijgen en dan trappen ze hem zo hard mogelijk weer weg!" Toch is het ook wat mij betreft een interessante vraag, of het wel eerlijk is om bij slechts enkele voetbalwedstrijden in de competitie gebruik te maken van geavanceerde technologie om de spelers op overtredingen te betrappen. Volgens oud-scheidsrechter Mario van der Ende levert dit oneerlijke ongelijkheid op en daarom kan wat hem betreft de rode kaart aangevochten worden die tijdens een Ajax-wedstrijd werd uitgedeeld door een video-scheidsrechter.

Niet flitsend
Mijn Brainwash-collega Arno Bouwes is het daar niet mee eens: "Bij de ene weg staat een flitspaal en de andere niet, moet je dan klagen dat je geflitst bent terwijl iemand anders wel wegkomt met een snelheidsovertreding?" Inderdaad gelden dezelfde gedragsnormen tijdens alle voetbalwedstrijden: overtredingen begaan mag niet. Het vergroten van de pakkans, zou je zeggen, levert dus geen rechtsongelijkheid op.

Venijnige trap
Maar recht bestaat uit meer dan alleen gedragsnormen, zoals "niet harder dan 80 kilometer per uur rijden" of "venijnige trappen zijn voor de bal, niet voor je medespelers". Recht is namelijk betekenisloos zonder handhaving. Dit is kernachtig geformuleerd in het eeuwenoude adagium ubi ius ibi remedium: als er inbreuk gemaakt wordt op een van je rechten, komt jou een remedie toe.

Rode kaart!
Dat er dankzij een videoscheidsrechter tijdens de ene wedstrijd wél een rode kaart wordt uitgedeeld voor een zware overtreding, maar tijdens een andere wedstrijd níet omdat die gemonitord werd zonder video, is wat mij betreft vooral oneerlijk voor het slachtoffer van de laatste overtreding. Hij heeft recht op een remedie – in dit geval: genoegdoening in de vorm van een rode kaart voor degene die hem schopte – maar krijgt die niet omdat de overtreding ongezien is gebleven.
Zo snel mogelijk overal die video-scheidsrechters invoeren dus!