Het augmented reality spel Pokémon GO voor smartphones is nog maar net uit (juli 2016), maar een reeks bizarre incidenten heeft zich al voorgedaan. In de koortsachtige jacht op de virtuele diertjes klimmen gamers overal op en in om ze te vangen. Pokémons stuiteren over het Holocaustmuseum van Auschwitz en het AMC zag zich genoodzaakt tot een oproep om pokémon in het ziekenhuis met rust te laten.

Exploitatie
Pokémon GO geeft de gebruiker nu nog opdracht om achter fictieve diertjes aan te gaan in de omgeving. Maar wat als een volgend AR spel de omgeving in het spel gaat betrekken? Door de spelmechanismen uit te breiden naar jou en mij, niet-spelers, en daadwerkelijke personen tot missie te maken? Het gevaar is dat jouw aanwezigheid in de publieke ruimte grondstof wordt, en je dus buiten je wil om wordt gebruikt. Niet alleen voor het spel, ook voor de bankrekening van The Silicon Empire.

Micro-arbeid
Een ander probleem met AR is dat harde euro's worden verdiend aan een nieuwe set handelingen die jij verricht: bewegingen in de publieke ruimte. Pokémon Go boort een nieuwe dimensie van informatie aan: van je locaties, je bewegingen en je interacties met vreemden. Als gebruiker genereer je die data, dus zou je daarvoor gecompenseerd moeten worden. Om te voorkomen dat we dezelfde fouten maken als rondom smartphones en social media, zouden we daarom moeten beginnen met het maken van classificaties: al je hoofdbewegingen zijn van jou, alle commando's zijn van jou - en voor deze micro-arbeid krijg je betaald.

Tijdelijke big data patenten
Welke verantwoordelijkheid heeft de staat om ervoor te zorgen dat de data die uit deze micro-arbeid vloeit, ook gecompenseerd wordt? Ik stel voor om een zelfde soort regeling te treffen als bij Big Pharma. Eerst een patent hanteren om de investeerder zijn geld terug te laten verdienen en nieuwe ontwikkelingen doen aantrekkelijk te houden. Na een aantal jaar vervalt dat zodat het product generiek wordt.

Data cc'tje
Momenteel laten we de inrichting van data-aggregatie en monetization veel te veel over aan grote bedrijven. We zouden economische burgerrechten beter moeten beschermen en meer handelingspotentieel aanreiken. En misschien is het generiek verklaren van de data, waarbij jij als consument een cc'tje krijgt van je data, een hele eerlijke oplossing.

meer weten?

Sidney Vollmer sprak in de studio van Brainwash Zomerradio verder over Pokémon GO.