Laten we aannemen dat we een Koningshuis willen. Laten we ook aannemen dat de waarde die we daarvoor over hebben de hoogte van de uitkeringen reflecteren die de leden van het Koningshuis ontvangen.

belasting + belasting – belasting = belasting
In 1973 is in het geheim een compensatieregeling tot stand gekomen die de belasting over het privévermogen van de Oranjes compenseert. Die belastingen kunnen me gestolen worden; dat is plussen en minnen in dezelfde pot.

Rendement
Wat ik me wél afvraag: waarom vloeit dat rendement uit privévermogen niet terug naar de maatschappij? Dat vermogen wordt mogelijk gemaakt door de belastingbetaler, toch? Amalia's zakgeld is 11 keer het netto inkomen van Jan Modaal. Heeft zij wel een uitkering nodig?

Een gift creëert plicht
Een Koninklijke uitkering investeren om er meer geld van te maken (lees: om er financieel rendement mee te zoeken) lijkt mij niet de bedoeling. Als het geld nodig is gebruik het dan, zo niet, geef het door. Hierin moet het Koningshuis verantwoordelijkheid nemen en transparant zijn. Alleen dan is het Koningshuis toekomstbestendig.

Meer voor u is meer voor mij?
Ook beveel ik ons Koningshuis aan om ontvangen geld op een sociaal productieve manier te gebruiken (voor suggesties, neem gerust contact op). Op deze manier wordt ons het vertrouwen gegeven dat onze gift in goede handen is.