Schrijver Abdelkader Benali, socioloog Ameline Ansu, therapeut Roefke Carmiggelt-Polak en anderen vertellen over de muzieknummers die vormend zijn geweest voor hun identiteit en hun denken: vanaf 17 juli is er weer een nieuw seizoen van Brainwash Zomerradio op NPO Radio 1. In deze zomerserie van HUMAN interviewt Floortje Smit makers en denkers aan de hand van de muziek die ze zelf meebrengen.

Brainwash Zomerradio is een zomerse radioserie van HUMAN op NPO Radio 1, waarin Floortje Smit denkers interviewt aan de hand van muziek die ze zelf meebrengen. In tien afleveringen spreekt ze met filosofen, wetenschappers, schrijvers en theatermakers over de nummers die vormend zijn geweest voor hun identiteit en denken. 

Op werkdagen in de nachten van 17 t/m 28 juli

Live van 00:00 - 01:00 uur op NPO Radio 1

Mis geen uitzending, abonneer je op de podcast

Het gesprek is een dag later beschikbaar als podcast.
Spotify        Apple      RSS      GooglePodcasts

Met dit jaar als gasten:

Tim 'S Jongers

Politicoloog, bestuurskundige en publicist

Maandagnacht van 17 op 18 juli
Tim 'S Jongers is politicoloog, bestuurskundige en publicist. In zijn boek Beledigende Broccoli (2022) schrijft hij over de kloof tussen beleid en de ervaringen van kwetsbare mensen. Sinds september 2022 is hij directeur van de Wiardi Beckman Stichting, het wetenschappelijk bureau van de Partij van de Arbeid.

Abdelkader Benali

Schrijver

Dinsdagnacht van 18 op 19 juli
Abdelkader Benali is schrijver. Hij debuteerde in 1996 met het bejubelde Bruiloft aan Zee. Daarna volgden talloze andere titels, waaronder De Langverwachte, waarvoor hij de Libris Literatuur Prijs kreeg. Recent verscheen Paradijsvogel boven de Hoge Woerd (2022).

 

Erik van Lieshout

Beeldend kunstenaar

Woensdagnacht van 19 op 20 juli
Erik van Lieshout is beeldend kunstenaar. Hij is bekend van zijn confronterende video-installaties en tekeningen. Zo maakte hij een kritische film over Heineken (Beer) en zijn eigen worsteling met het krijgen van wat hij ‘fout geld’ van een multinational noemde, toen hij de Heinekenprijs voor de Kunst won. Momenteel werkt hij aan een film met boeren in Deurne in Noord-Brabant, de streek waar hij vandaan komt. 

Iva Bicanic

Klinisch psycholoog

Donderdagnacht van 20 op 21 juli
Iva Bicanic is klinisch psycholoog en werkt al meer dan 25 jaar met getraumatiseerde mensen die seksueel misbruik hebben ervaren. Ze is hoofd van het Centrum Seksueel Geweld en van het landelijk psychotraumacentrum van het UMC Utrecht.

Dit is wat je belt bij seksueel geweld: 0800-0188 
Centrum Seksueel Geweld is 24 uur per dag bereikbaar

 

Ilyaz Nasrullah

Informaticus en digitaal strateeg

Vrijdagnacht van 21 op 22 juli
Ilyaz Nasrullah is informaticus en digitaal strateeg. Aan de TU Delft is hij onder meer opgeleid in kunstmatige intelligentie en cryptografie. Met digitale technologie verliezen we nu te vaak de mens uit het oog, terwijl het wel een essentieel onderdeel van onze samenleving is geworden. Volgens Nasrullah moet dat anders.

 

Ameline Ansu

Socioloog

Maandagnacht van 24 op 25 juli
Ameline Ansu is socioloog. Haar beide ouders zijn kort na elkaar overleden. In haar boek Van harte gecondoleerd; verder zonder ouder(s) schrijft ze over rouw zonder zwart randje. Met haar podcast Rouwrituelen en theatervoorstelling Op rouwtour maakt zij rouw beter bespreekbaar, want dat mag wel wat luchtiger.

Daphina Misiedjan

Jurist en onderzoeker

Dinsdagnacht van 25 op 26 juli
Daphina Misiedjan is jurist en houdt zich bezig met mensenrechten in combinatie met milieurecht. Ze doet onderzoek naar klimaatongelijkheid, om te zien waar kwetsbare groepen tegenaan lopen. Dit jaar werd ze verkozen tot lid van De Jonge Akademie van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).

Emine Uğur

Sociaal dienstverlener

Woensdagnacht van 26 op 27 juli
Emine Uğur is sociaal dienstverlener en columnist bij Trouw. Ze is alleenstaande moeder, studeerde Nederlands Recht in Leiden en maakt zich hard voor kwetsbare groepen in de samenleving. Ze schrijft over armoede en discriminatie met voorbeelden uit haar eigen leven, zoals over de zeven jaar dat ze op de armoedegrens leefde, en over haar zus en haar gezin die slachtoffer werden van het Toeslagenschandaal.

 

Joep Beving

Componist

Donderdagnacht van 27 op 28 juli 
Joep Beving is componist. Zijn eerste album Solipsism (2015) bevat modern-klassieke, atmosferische pianostukken en werd een onverwacht en daverend succes. Zijn meest recente album is Hermetism (2022). Zelf omschrijft Beving zijn composities als 'toegankelijke muziek voor complexe emoties'.

 

Roefke Carmiggelt-Polak

Gezins- en relatietherapeut

Vrijdagnacht van 28 op 29 juli
Roefke Carmiggelt-Polak is al bijna een halve eeuw gezins- en relatietherapeut. In haar praktijk bespreekt ze aan hand van de band met je familie je problemen binnen je relaties. De maakbaarheidsgekte van onze tijd baart haar zorgen: 'Tegenspoed vind je in elk leven en dus in iedere relatie.'