Klimaatadvocaat Roger Cox, regisseur Shariff Nasr, schrijver Bregje Hofstede en anderen vertellen over de muzieknummers die vormend zijn geweest voor hun identiteit en hun denken: vanaf 22 juli is er een nieuw seizoen van Brainwash Zomerradio op NPO Radio 1. In deze zomerserie van HUMAN interviewt Floortje Smit makers en denkers aan de hand van de muziek die ze zelf meebrengen.

Op werkdagen 's nachts van 22 juli t/m 2 augustus

Live van 00:00 - 01:00 uur op NPO Radio 1

Brainwash Zomerradio is een zomerse radioserie van HUMAN op NPO Radio 1, waarin Floortje Smit denkers interviewt aan de hand van muziek die ze zelf meebrengen. In tien afleveringen spreekt ze met filosofen, wetenschappers, schrijvers en theatermakers over de nummers die vormend zijn geweest voor hun identiteit en denken. 

Een dag later beschikbaar als podcast
NPO Radio 1        Spotify        Apple     

Milio van de Kamp

Socioloog en universitair docent

Maandagnacht van 22 op 23 juli
Milio van de Kamp is socioloog en universitair docent aan de UvA. Zijn persoonlijke ervaring met het opgroeien in armoede biedt hem een uniek perspectief op maatschappelijke ongelijkheid. Dat verwerkte hij in het boek Misschien moet je iets lager mikken (2023). Werk van hem is gepubliceerd in De Volkskrant en Het Parool.

beluister uitzending

Bregje Hofstede

Schrijver en activist

Dinsdagnacht van 23 op 24 juli
Bregje Hofstede is schrijver en activist. Ze debuteerde met De hemel boven Parijs (2014) en schreef daarna onder meer Drift (2018) en Oersoep (2024), een autofictie-roman over bevallingspijn, seks en een ayahuascatrip. Hofstede is actief binnen Extinction Rebellion en mede-oprichter van de feministische actiegroep De Bovengrondse en Stichting Nationaal Heksenmonument.

 

Julia Janssen

Kunstenaar en ontwerper

Woensdagnacht van 24 op 25 juli
Julia Janssen is kunstenaar en ontwerper die de impact van technologie op privacy en identiteit onderzoekt. Ze maakte bijvoorbeeld Mapping the Oblivion, waarin ze zich afvraagt wat het betekent om vergeten te worden in een wereld vol data. Ze won de Mozilla Rise25 Award in 2023 en is een van de FD Talenten van 2024. Janssen is ambassadeur van de Stichting Data Bescherming Nederland en strijdt tegen illegale datapraktijken van bedrijven zoals Twitter en Amazon.

Shariff Nasr

Regisseur, scenarioschrijver en comedian

Donderdagnacht van 25 op 26 juli
Shariff Nasr is filmregisseur, scenarioschrijver en comedian. Hij won een Gouden Kalf met zijn speelfilm El Houb (2022), over homoseksualiteit binnen de Marokkaanse gemeenschap. In zijn comedy combineert hij maatschappelijke kwesties met humor en persoonlijke verhalen. Samen met twee vrienden maakt hij sketches voor hun populaire Instagram-kanaal @eenstukje_.

 

Marijn Kruk

Journalist en schrijver

Vrijdagnacht van 26 op 27 juli
Marijn Kruk is journalist en schrijver. Hij werkte als correspondent in Frankrijk en Istanbul en versloeg de Arabische Lente in Noord-Afrika. Hij schrijft voor onder meer De Groene Amsterdammer en NRC. Onlangs verscheen zijn boek Opstand, waarin hij de opkomst van radicaal-rechts in Europa onderzoekt.

 

Imara Limon

Curator en kunsthistoricus

Maandagnacht van 29 op 30 juli
Imara Limon is curator en kunsthistoricus. Ze werkt als hoofd conservatoren bij het Amsterdam Museum, waar ze tentoonstellingen ontwikkelt die de diversiteit en inclusiviteit van de stad benadrukken. Limon won meerdere prijzen voor haar werk, waaronder de Museumtalentprijs in 2017. Haar projecten richten zich op het zichtbaar maken van onderbelichte verhalen en perspectieven in de kunstwereld.      

​​​​​​​Chris Keulemans

Schrijver, journalist en cultureel ondernemer

Dinsdagnacht van 30 op 31 juli
Chris Keulemans is schrijver, journalist, voormalig directeur van debatcentrum De Balie en een van de oprichters van cultureel centrum Tolhuistuin. Hij werd geboren in Tunis en groeide op in onder meer Bagdad en Jakarta. Zijn meest recente boek Verzet (2024) gaat over strijders, slachtoffers en leiders die in verzet komen en is een zoektocht naar verbinding.

Dalilla Hermans

Schrijver en columnist

Woensdagnacht van 31 juli op 1 augustus
Dalilla Hermans is een Rwandees-Belgische schrijver, columnist en een belangrijke stem in het racismedebat in België. Ze staat bekend om haar werk rondom intersectionaliteit en empowerment van vrouwen van kleur. Hermans schrijft in haar columns voor De Standaard over onderwerpen als discriminatie en online haat, waar ze ook zelf het mikpunt van werd.

 

Roger Cox

Advocaat

Donderdagnacht van 1 op 2 augustus 
Roger Cox is bekend als klimaatadvocaat. Die reputatie dankt hij aan een rechtszaak tegen de Nederlandse staat namens Urgenda en aan een zaak tegen Shell, die het bedrijf verplichtte zijn CO2-uitstoot te verminderen. De documentaire An Inconvenient Truth (2006) inspireerde hem om milieubeleid af te dwingen langs juridische weg. Dit jaar startte hij een zaak tegen de ING Bank.

 

Anja Machielse

Filosoof en emeritus hoogleraar

Vrijdagnacht van 2 op 3 augustus
Filsosoof en emeritus hoogleraar Anja Machielse doet al 25 jaar onderzoek naar eenzaamheid en sociaal isolement. In haar afscheidsrede Afvallers en afhakers. Over eenzaamheid, sociaal isolement en een weerbare samenleving schrijft ze dat we dit probleem te veel als individueel probleem zien.

Mis geen uitzending, abonneer je op de podcast

Het gesprek is een dag later beschikbaar als podcast.
Spotify        Apple      RSS