Deze week heb ik een marktkraam leeggestolen. Ik heb de kruk achter een oudere man weggetrokken, zodat hij achterover op de grond viel. De sleutels van de tuinman gejat en hem natgespoten met de tuinslang. Overal waar ik maar doorging met mijn terreur hesen mensen bordjes op om duidelijk te maken dat ik niet langer welkom was.

Toch denk ik niet dat ze me mijn streken écht kwalijk namen: ik beging mijn zonden als gans. En dieren kun je wegjagen of opsluiten, maar je kunt ze moeilijk gebrek aan moraliteit verwijten.

'Het is een mooie ochtend in het dorp, en jij bent een vreselijke gans', de beschrijving van Untitled Goose Game is al net zo minimalistisch als de titel van het spel. Je speelt een gans die er in een idyllisch Brits dorpje alles aan doet om de orde te verstoren. De gans heeft daartoe een to-do-list vol streken: 'sluip de tuin in', 'gooi de hark in de vijver', 'breek de bezem', 'sluit de verkoopster op in de garage'.

Binnen korte tijd werd Untitled Goose Game (voor PC, Mac en Nintendo Switch) een onwaarschijnlijk grote hit: de indie-game (gemaakt door een team van vier personen) bereikte ­in de eerste maand plek één in de downloadlijsten van Nintendo Switch – en memes over de kwade gans gingen viraal.

Goose Game geeft geen enkele reden voor het wangedrag van de gans. Prachtig, dat geeft de ruimte om te gaan interpreteren. Waarom voelt het zo goed een slechte gans te zijn?

Internationale media als The Guardian en The New York Times schreven stukken over het succes van Untitled Goose Game. Meer dan eens klonk het: de haatdragende gans staat voor bredere gevoelens van ongenoegen in de maatschappij.

Goose Game geeft geen enkele reden voor het wangedrag van de gans. Waarom voelt het zo goed een slechte gans te zijn?

De boze gans zou een metafoor kunnen zijn voor de woedende millennials die er niet in slagen vaste grond onder de voeten te krijgen Magazine Frieze schrijft: 'Ik heb het gevoel dat de gans eerder avocado's en lattes zou kopen in plaats van geld te sparen voor een eigen huis'. Of de gans zou de natuur zelf zijn: misbruikt, verwaarloosd en op pad om ons eraan te herinneren hoe kwetsbaar ons systeem is. Ook van Frieze: 'Misschien staat de gans voor de left behind die de gevestigde orde verwoesten door te stemmen op Trump en Brexit.'

Als je het zo interpreteert lijkt Goose Game wel wat op de film Joker – een link die ook in verschillende internet-memes werd gemaakt. Joker gaat ook over een 'vergeten' buitenstaander: onbegrepen, psychotische Arthur Fleck. Hij werkt als straatclown, maar wil graag stand-upcomedian worden. Iets dat jammerlijk mislukt. Net als de boze gans wordt Arthur Fleck pas opgemerkt wanneer hij geweld gebruikt.

Joker kreeg vooraf veel kritiek, de film zou geweld door incels (onvrijwillig celibataire mannen, die wel een romantische partner willen maar er geen kunnen krijgen) goedpraten. Zou de FBI ook hebben gevreesd voor een geweldsgolf naar aanleiding van Goose Game?

Natuurlijk niet, het nihilisme van de gans is anders dan het nihilisme van Fleck. Het geweld in Joker biedt geen verlossing: het is een film die je met zwaar gemoed verlaat, omdat je net hebt gezien wat er kan gebeuren in een maatschappij die niet om kan gaan met afwijkingen. Je hebt gezien hoe iemand verpulverd raakt door een maatschappij die niet omkijkt naar zwakkeren. De radicalisering en het geweld van Fleck is zo aangrijpend omdat we er een moraal aan kunnen koppelen.

Het aantrekkelijke van Goose Game is dat er juist helemaal niets op het spel staat: er zijn geen punten om te scoren, er is geen wereld om te redden, geen maatschappelijk onrecht om te herstellen. Het spel biedt alleen een tijdelijke vrijbrief om flink de orde te verstoren.

Wie wil dat nu niet?