Als de president van het machtigste land ter wereld, iemand dus die geacht wordt de hoogste eer te vertegenwoordigen, als zo'n man berucht is geworden vanwege zijn merkwaardige verhouding tot vrouwen, zijn grab 'm by the pussy-uitspraak; hoe verbaasd moet je dan zijn, dat jongemannen, die niet het aanzien, het geld en de glamour bezitten van de president, maar wel diens seksuele honger, overgaan tot drieste maatregelen?

Je kan geshockeerd zijn door de terreuraanval die de Canadese jongeman Alek Minassian op 23 april 2018 pleegde in Toronto. Maar volkomen verbazing; dat is niet waarachtig.

Nog even de feiten: Minassian reed die dag in op willekeurige voetgangers, die hij één kilometer lang probeerde dood te rijden met zijn huurauto. Hij wordt inmiddels aangeklaagd voor tienvoudige moord en dertien pogingen tot moord. En deze terreurdaad, die ons meteen aan IS-achtige aanslagen doet denken, waarbij het islamitische geloof als inspiratiebron en dekmantel moet dienen, werd in Toronto uitgevoerd vanwege… Nu ja, het seksuele tekort. Alek Minnasian was een van de jongemannen die zich omschreef als een Incel, samentrekking van Involuntary Celibate: een onvrijwillige celibatair, dus.

Vijfentwintig is Alek, en toch nog steeds geen seks, geen 'vrouwtje om mee te neuken' – ik blijf in zijn idioom. Hij en veel van zijn gefrustreerde leeftijdsgenoten weten hoe dit komt: zij delen hun ervaringen op internetfora, en zijn tot de conclusie gekomen dat er een samenzwering aan de gang is. Tegen hen, tegen alle jongens en jongemannen die niet sociaal handig zijn en onaantrekkelijk bovendien. De Incels zijn het tegendeel van de gehaaide versierders.

De samenzwering wordt geleid door twee groepen: allereerst zijn daar de Stacy's, de onbereikbare jonge vrouwen, die zich weigeren te geven aan de celibatairen, maar die wel seks hebben met andere jongemannen, die het onverdiende privilege bezitten dat ze er goed uit zien. Hier hebben we de tweede groep boosdoeners te pakken, volgens de Incels: de Chads, de jongemannen die wel seks hebben met al die mooie Stacy's, en die de Incels kansloos en seksueel gedepriveerd achterlaten.

Vlak voordat Alek Minassian zijn moordaanslag uitvoerde, berichtte hij op het onvolprezen Facebook: 'De Incel-rebellie is begonnen, we zullen alle Stacy's en Chads omverwerpen.' We weten nu, dat we dat laatste zo letterlijk mogelijk moeten nemen. De 25-jarige maagd nam wraak op iedereen die hem in de weg zat, iedereen die hem er van afhield zijn seksuele geboorterecht te vervullen.

Tekst loopt door onder de afbeelding.

Een van de slachtoffers van Alek Minassian (foto: EPA/Warren Toda).

Er is een precedent van deze naar eigen zeggen 'uit seksuele nood' geboren terreuraanslag: in 2014 schoot in Californië de 22-jarige Elliot Rodger zes mensen dood, ook alweer vanwege zijn onvrijwillige maagd-zijn, ook alweer als revanche op de Stacy's en Chads.

We mogen inmiddels spreken van een kleine Incel-internet-beweging: (jonge) mannen die zich 'gepakt' voelen door het feminisme en de #metoo-beweging. (Jonge) mannen die vinden dat ze recht hebben op seks met mooie vrouwen. (Jonge) mannen die vrouwen zien als een bezit, zoals in de jaren 50 echte mannen konden praten over hun auto, hun paard en hun vrouw. Een kwestie van simpele eigendomsverhoudingen.

Nogmaals: de 'kleedkamerpraat' van Donald Trump is het boze gefluister van deze mannen op hun heimelijke internetfora. Ze hebben een voorbeeld: zoals Trump, zo zouden ze het willen hebben. Die kon zeggen dat 'ie elke vrouw gewoon onder de rok kon voelen, omdat hij machtig en beroemd en rijk is – dat aantrekkelijk laat ik er even buiten.

Maar zij zijn twintigers, nog niets bereikt. 'Het is niet eerlijk', zei Calimero: 'Zij zijn groot en ik is klein.' Vandaar de conclusie: als je geen Trump kan zijn, rest enkel nog de terreuraanslag.