De meeste mensen vinden dat er te veel auto's zijn. Je staat in de file, ze zijn vervuilend. De verwachte oplossing zou zijn: minder auto's maken. Maar ik vind juist dat we meer auto's moeten maken.

We hebben sowieso meer auto's nodig. Een groot deel van mensen die in arme landen wonen hebben nog geen vervoer, maar gaan dat wel krijgen. Voor de meeste materiële dingen die we wereldwijd produceren, geldt dat we ze minstens nog een keer moeten verdubbelen, en misschien wel moeten verviervoudigen.

De vraag is dan: hoe pakken we dat aan zonder de aarde kapot te maken? Dan zouden we auto's dus anders moeten gaan maken. Het kader waar we nu in werken is dat een auto vervuilend is, gebruik maakt van staal, energie, en allerlei grondstoffen. Dat moet je gaan omdraaien, door daar anders over te gaan denken. De oplossing op alles is eigenlijk: meer.

De auto op zichzelf is niet het probleem. Vanaf de milieukant bezien zijn het de schadelijke uitstoot en het gebruikmaken van grondstoffen die de grootste obstakels vormen. Vooral de lak op de auto schijnt erg schadelijk te zijn.

De tekst gaat verder onder de foto.

(Foto: ANP, Gino Press)

De auto is ook een rare manier om mensen te transporteren. De motor moet heel sterk en zwaar zijn om dat logge staal van de auto te kunnen transporteren. De oplossing die wij gevonden hebben om mensen te transporteren, is alsof we een rugzak van twee ton opdoen, elke keer als we van A naar B gaan.

Als je de auto's die we hier hebben vergelijkt met de auto's in een land als Amerika, zijn die van ons net een soort kartjes, want ze hebben daar van die enorme bakken. Het is alsof ze zich hebben afgevraagd: hoe groot kun je het maken? Maar het oplossen van het transportprobleem kun je ook op een hele andere manier aanpakken. Auto's kunnen bijvoorbeeld veel lichter worden als we ze van een soort plastic zouden maken. Dat zou ook de autolak overbodig maken. En je kunt de grondstoffen van de auto altijd hergebruiken.

Je kunt ze natuurlijk op elektriciteit laten lopen. Toen ik daar 10 – 15 jaar geleden over schreef, was dat nog toekomstmuziek. Inmiddels zien we elektrische auto's overal.

Je kunt een auto maken die milieutechnisch geen probleem is. En dan kun je er nog een miljard bij maken. We hebben namelijk één miljard auto's. We gaan straks naar twee miljard auto's.

Dan rest nog wel de vraag: sta je dan nog steeds in de file? Daarvoor moet je een ander element herkaderen, door goed te kijken naar de mobiliteitsvraag van mensen. In Nederland zijn we daar bijzonder goed in. Zodra we meer wegen bouwen, gaan we nog twintig kilometer verder van ons werk wonen. Dan komen de files gewoon weer helemaal terug.

Ik denk ook dat we files eigenlijk best fijn vinden. Het vormt het ik-momentje op de dag, waarin je privétijd voor jezelf hebt. De file als mini-sabbatical. Daarom willen we het ook graag houden.

meer weten?

Bovenstaande tekst werd eerder uitgesproken door Karim Benammar in Brainwash Zomerradio, de verhalende nieuwsanalyse van Human op NPO Radio 1. Elke laatste maandag van de maand, 20:30 tot 21:30 uur. Ook beschikbaar als podcast.