We doen het bijna allemaal, maar toch hebben we er vaak dubbele gevoelens bij: masturberen. Is het wel betekenisvol genoeg? Waarom voelt het na afloop soms 'leeg'? Een reis in de tijdmachine naar de Chinese Tang-dynastie (618-907) kan ons wellicht tot een hoogtepunt brengen. In die tijd werd er ook heel wat af-gemasturbeerd, maar was men ervan overtuigd dat het juist wat toevoegde: levensenergie, ofwel chi.

De Human-podcast Bedvogels neemt je mee door tijd en ruimte op zoek naar de drijvende krachten achter seks. China biedt ten tijden van de Westerse middeleeuwen een ander perspectief op masturbatie.

Binnen het Taoïsme, een brede natuurfilosofie, krijgt een eeuwenoud inzicht over seksualiteit dan meer voet aan de grond: seksualiteit is een belangrijk en normaal aspect van je gezondheid. Sterker nog, door deze energie op een goede manier te onderhouden en reguleren, kan je veel ouder en vitaler worden. Masturbatie is hiervoor de motor. Als je vervolgens de energie die vrijkomt door masturbatie binnen je lichaam weet te houden, vergroot je je eigen reservoir van levensenergie.

Tekst loopt door onder de afbeelding.

Beeld door Hyper Epic.

Om dat voor elkaar te krijgen, moet je echter veel oefenen. Heel veel oefenen. Dat noemen de taoïsten: seksuele kong-fu.

''Kong' is oefenen. 'Fu' is van meester. Oefenen van de meester. Oefenen met seksualiteit. Hier zijn technieken voor.'

Dat zegt Healing Tao–trainer Reinoud Eleveld. Hij vertelt hoe de seksuele kong-fu oorspronkelijk wordt ontwikkeld door innerlijke alchemisten:

'Je hebt uiterlijke alchemisten: dat zijn tovenaars, heksen, mensen die in een grote stoofpot allerlei ingrediënten samenvoegden en probeerden daar De Pil van Onsterfelijkheid uit te vormen. Het idee was: als je allemaal ingrediënten bij elkaar gooit, dan wordt het iets méér, iets mooiers, iets wáárdevollers.

De innerlijke alchemisten deden hetzelfde: alleen niet met externe ingrediënten, maar in zichzelf, binnen in hun lichaam.'

Met speciale, eeuwenoude masturbatietechnieken leren taoïsten zichzelf in opwinding te brengen. Dat gevoel van opwinding weten ze vervolgens te verspreiden over hun hele lichaam. In plaats van een 'ontlading' laden ze zichzelf juist op: klaarkomen is dan ook juist niet de bedoeling, volgens Eleveld.

'De mannen in mijn les zitten vaak een beetje beteuterd te kijken, zo van 'Oh, het zal wel met minder klaarkomen te maken hebben'. Dat is het eerste wat ze zeggen. 'Waarom doen we dit dan? Om een of ander zweverig verhaal over het innerlijk landschap? Nou, bedankt, wegwezen hier.'

De taoïsten zelf zien masturberen eerder als een lichte vorm van meditatie. Tao-trainer Dirkje Veltman kent de kracht van dat gevoel.

'Daar krijg je een hele gezonde levenslust van. Zin. Zonder dat je daar wat mee doet. En dat gevoel houd je de hele dag door.'

Voor de buitenstaander blijft die seksuele kong-fu altijd een beetje een bron van mysterie. Maar in aflevering 2 van Bedvogels licht Dirkje Veltman een tipje van de sluier op:

'Als je deze technieken gaat leren, gaat je seksualiteit enorm ontwikkelen, gaat je vermogen om lief te hebben gaat ontwikkelen, ga je veel diepere hechting aan met mensen met wie je echt verder wilt…'

meer weten?

Wat kunnen we over onze huidige seksuele normen leren als we de geschiedenis induiken? De 7-delige podcastserie Bedvogels van Human neemt de luisteraar mee op seksuele ontdekkingsreis.

Vier programmamakers vinden antwoorden op vragen over seks in andere tijden en culturen, om te laten zien dat ons idee van 'normaal' precies dat is: een idee.

Bedvogels werd gemaakt door Gian van Grunsven (programmamaker Voorlichting voor Gevorderden), Judith Konijn (onderzoeksjournalist bij Human en historicus) en Cristel Sunter (radiomaker bij Human). Met co-presentatie van Botte Jellema.