In Brainwash Zomerradio van Human interviewt presentator Floortje Smit denkers aan de hand van muziek. Welke nummers zijn vormend geweest voor hun identiteit en denken? Theatermaker en schrijver Nhung Dam over de kracht van verhalen.

Er wordt een te groot belang toegekend aan de waarheid. De waarheid of de realiteit is helemaal niet zo interessant. Het zijn verhalen waar we van leven. Voordat de eerste man op de maan liep, schreven romanschrijvers er al over. De mogelijkheden van verbeeldingskracht zijn eindeloos. Dat zie je vooral in landen waar vrije kunst niet wordt toegelaten, waar geen po√ęzie of literatuur is, zoals in communistische landen waar alleen staatskunst is toegestaan. Het leven wordt gortdroog, saai, fantasieloos.

In deze Brainwash Talk laat Nhung Dam zien wat de waarde van kunst is, en hoe een schilderij haar wereld overhoop gooide.

Kunst wordt momenteel vaak beschouwd als een luxe. Er woedt een heftige discussie over het belang van kunst en verhalen. Waar het mij bij kunst om gaat, is dat het daar begint: wat voor leven je wilt hebben, waar je naartoe wilt en dat je je kan inbeelden wat voor leven een ander heeft. Dat is het begin van plannen maken en van dromen.

Als je twee zussen vraagt naar hoe ze zijn opgegroeid, zul je zien dat ze twee totaal verschillende verhalen vertellen. Blijkbaar heeft ieder van hen een eigen reconstructie gemaakt van de opvoeding, waarbij de een over een totaal andere moeder spreekt dan de ander, terwijl het toch over dezelfde moeder gaat. Ik weet daarom niet zo goed wat waarheid is, want we maken allemaal onze eigen waarheid.

De kracht van verhalen is groot. We kunnen niet zonder verhalen, en we denken hoofdzakelijk in verhalen. Als we nieuwe informatie tot ons krijgen in de vorm van een verhaal, in plaats van een droog overzicht van de belangrijkste punten, is de kans veel groter dat we het niet meer zullen vergeten. Het vermogen je de ervaringen van anderen in te beelden is een eerste grondbeginsel voor tolerantie. Verhalen hebben de kracht om anderen te doen ervaren wat je zelf hebt meegemaakt. Zo kunnen we dichterbij elkaar komen.

De muziek die Nhung Dam selecteerde voor Brainwash Zomerradio:

meer weten?

Theatermaker Nhung Dam was de achtste hoofdgast in Brainwash Zomerradio, waarin presentator Floortje Smit denkers interviewt aan de hand van de muziek die hun leven heeft veranderd. In de laatste week van juli en de eerste week van augustus te beluisteren op NPO Radio 1 tussen 00:00 en 02:00 uur, en op vrijdagen vanaf 00:30 uur. Beluister de hele uitzending hierboven terug.