Teacher seeks pupil. Must have an earnest desire to save the world.

Op deze korte advertentietekst reageert de naamloze hoofdpersoon in de roman Ishmael van Daniel Quinn uit 1992. De leraar blijkt een gorilla met een missie, die op telepathische wijze gesprekken met hem voert.

De gorilla doet de hoofdpersoon inzien hoe de mensheid met de aarde omgaat. De mens ervaart een misplaatst gevoel van verantwoordelijkheid voor de wereld. We praten over 'onze' aarde, 'onze' oceaan en 'onze' bossen. Maar dat idee van bezit bestaat nergens anders dan in ons collectieve geheugen. Voor Lucas Ellerbroek was het een eyeopener. 'De kennis die wij denken te hebben van de wereld, gaat uit van het idee dat de aarde er is voor de mens. En als je de mens beschouwt als het hoogtepunt van de evolutie, zou het verhaal van de kosmos met onze komst ten einde komen.'

Volgens Ellerbroek maakt de gorilla op ingenieuze wijze inzichtelijk dat het heden slechts een momentopname in de kosmos is. Want in werkelijkheid gaat het verhaal van het heelal ook na onze komst verder.

'Hoe ben je hier gekomen?' vraagt de gorilla. 'Met de metro', antwoordt zijn leerling. 'Nee.. hoe zijn we hier op aarde gekomen?' De telepathische gorilla neemt zijn leerling terug de tijd in, tot aan de big bang. Niemand beter dan sterrenkundige Ellerbroek om deze ontstaansgeschiedenis verder uit de doeken te doen, in Brainwash Zomerradio en in bovenstaand fragment.