Een versleten boekje. Oranje kaft met daarop een kubistische tekening. Free Play: Improvisation in Life and Art, heet het. Het staat vol met aantekeningen en uitroeptekens, in verschillende kleuren pen. Programmamaker en presentator Gian van Grunsven herlas het keer op keer en ontdekte steeds nieuwe dingen.

Het boek is geschreven door de Tsjechische schrijver en musicus Stephen Nachmanovitch, die tevens aan Harvard promoveerde op een dissertatie over de geschiedenis van het bewustzijn. Van Grunsven kocht het boekje in 2009 in new York, in een winkeltje nabij Broadway. Daar waar de improvisatiescene, een theaterstroming, op z'n rijkst is. Vervolgens kwam ze erachter dat het boekje over zoveel meer gaat dan toneelspel.

Tekst loopt door onder de afbeelding.

Het Theater District in New York (foto: Brandon Holmes).

'Het gaat over het cultiveren van een levenshouding waarin je je durft over te geven aan het onbekende. Dat je erop vertrouwt dat er altijd wel iets in jou is, dat je vertelt wat je moet doen. Ik was daar in die tijd erg mee bezig, maar het boekje is een naslagwerk gebleven. Ik lees het als ik even niet weet wat ik moet doen, of als ik niet durf te vertrouwen op het moment', vertelt Van Grunsven in Brainwash Zomerradio en in bovenstaand audiofragment.