In Brainwash Talks van Human delen invloedrijke denkers, schrijvers, kunstenaars en wetenschappers verrassende ideeën voor persoonlijke en maatschappelijke problemen. Deze keer theatermaker en cabaretier André Manuel, die we de vraag voorleggen welk probleem er over vijftien jaar de wereld uit moet zijn.


Alle problemen waar wij over vijftien jaar nog steeds mee worstelen worden veroorzaakt door menselijk handelen. Onze menselijke hebzucht, onze kortzichtigheid, ons egoïsme en vooral onze liefde. En de absoluut desastreuze gevolgen van die liefde: de voortplanting.

Ik zag tijdens de demonstratie rond het klimaat een meisje met een bord dat ze omhooghield: 'Eat pussy, not meat.' En ik dacht: 'Nee, nee, nee! Doe dat nou niet, want van beffen komt neuken... en van neuken komt voortplanting. En daar begint nou net al onze ellende mee.'

Er moet een waarschuwingssticker komen op alle onderbroeken in de wereld: 'Neuken is dodelijk.' Alle oplossingen, dames en heren, die tot nu toe zijn gebruikt om onze planeet te redden van de ondergang, hebben die problemen alleen maar vergroot, omdat ze altijd en overal het belang van de mens boven het belang van de niet-mens hebben gesteld. En dat moet ophouden. Het is alle hens, dus weg met de mens!

Ik zag tijdens de demonstratie rond het klimaat een meisje met een bord dat ze omhooghield: 'Eat pussy, not meat.' En ik dacht: Nee, nee, nee! Doe dat nou niet...

De oplossingen voor dit probleem liggen voor het oprapen in een land dat bijvoorbeeld in het bezit is van kernwapens. Dat land zal worden verplicht om die kernwapens iedere eerste maandag van de maand om twaalf uur 's middags ook daadwerkelijk af te schieten. Wat mij betreft mogen die kernwapens dan in een willekeurige richting worden afgeschoten zodat er voor de meeste mensen toch nog iets van een verrassingselement overblijft.

Daarnaast kunnen we via de Wereldgezondheidsorganisatie een mondiaal plan in werking gaan stellen om alle vaccinaties per direct te verbieden zodat we de glorieuze terugkeer kunnen gaan vieren van de mazelen, de rode hond, de bof, de zwarte pest en misschien ook nog iets nieuws, waarbij de ledematen eraf vallen bij het kleinste zuchtje wind.

Omdat wij de mensen liefhebben. Want alles is liefde.

Dit moet in de eerste twee jaar gaan zorgen voor een halvering van de wereldbevolking. En daar zal André Hazes junior dan over kunnen zingen in zijn eerstvolgende kutsingle: 'We zijn op de goede weg.' Vervolgens kunnen we het terrorisme een duwtje in de rug geven door een paar gereformeerde Zeeuwen te selecteren die zelfmoordaanslagen gaan plegen in Mekka. Dit zou dan tot een vergeldingsactie gaan leiden op een Nederlandse binnenstad naar keuze. Zodat zowel Geert Wilders als Thierry Baudet eindelijk hun gelijk kunnen halen.

Vervolgens verplichten we iedere autobezitter op aarde om hun auto 24 uur per dag stationair draaiend op de oprit te plaatsen zodat we al in 2025 de aarde met vier graden hebben opgewarmd en we van de Johan Cruijff arena eindelijk het grootste overdekte zwembad ter wereld kunnen maken.

Als we binnen vijftien jaar de mens van deze planeet hebben weten te jagen zorgen we er met een gezamenlijke inspanning voor dat we in totaal minimaal zo'n triljard mensen het leven gaan redden. Nee, we gaan ze van het leven redden. We gaan een triljard mensen van het leven redden. Die mensen zullen dus nooit sterven. Die mensen zullen nooit lijden. En dat is een resultaat waar Jezus Christus alleen maar van kan dromen.

Liefde. Alles uit liefde.

Omdat wij als provincialen, en zeker de provincialen in Groningen, niet vergeten zijn dat het altijd de provincie is geweest die moest bloeden voor de hebzucht van de Randstad heeft voor jullie – alle toekomstige klimaatvluchtelingen – dondersweinig zin om straks het halve land door te lopen om bij ons te komen zeuren om een paar aardappelen. Straks laten we jullie verzuipen. We zijn dan aangekomen in het jaar 2030. En de complete wereldbevolking bestaat nog maar uit één miljard mensen.

Eén miljard en omdat die mensen ook wel in de gaten hebben dat het nu alleen nog maar draait om overleven en het recht van de sterkste, zijn daar een jaar later nog vijf mensen van over. Gelukkig zijn dit allemaal mannen. En hebben we daarmee in ieder geval de grootste bedreiging van onze aarde definitief een halt toegeroepen. Die vermaledijde voortplanting. Je hoeft geen Nostradamus te zijn om te voorspellen dat de laatste mannen op deze aarde de meest vriendelijke mannen aller tijden zullen zijn. En dat lijkt me een schitterende titel voor nog een allerlaatste roman van wie dan ook: Wil de laatste klootzak het licht uit doen?

André Manuel in Brainwash Talks

De allerlaatste alinea in de geschiedenis der mensheid zal dan ook worden geschreven door Donald Trump, Vladimir Poetin, Kim Jong-un, Recep Erdoğan en Mohammed bin Salman. Alle vijf zitten ze dan in hun eigen bunkertje. Machteloos als kleine baby's, maar nog steeds uitgerust met een ego waar God zelf nog een dikke punt aan kan zuigen. Uit verveling schieten ze nog een paar overgebleven kernraketten op elkaar af. Om uiteindelijk weg te zinken in eerst een diepe melancholie en daarna een enorme depressie, om uiteindelijk, luisterend naar The Prodigy, een kogel door hun dikke kop te jagen.

We leven dan in 2034. Vijftien jaar na nu. En de wereld is voor het eerst sinds lange tijd weer volkomen mensvrij. En terwijl de kakkerlakken onverstoorbaar aan het werk gaan en hun opruimactie starten daalt er een weldadige rust over onze planeet neer. Die alleen wordt verstoord door het gefluit van vogels. En het brullen van een leeuw op een Afrikaanse savanne die ook niet weet wat hem overkomt.

Dan zal blijken dat het opwarmen van de aarde nooit echt een probleem is geweest voor die aarde zelf. Vogels vliegen gewoon naar een niet ondergelopen eiland. Walvissen vinden het enorm interessant om ook eens een keer naar Deventer te zwemmen. En omdat er geen enkele medewerker van het KNMI komt met een code rood, is het ook nog eens alle dagen schitterend weer. In het tropisch regenwoud in Brazilië zal een dinosaurus uit zijn hol kruipen met maar één gedachte: 'En nu ik weer!'

En ja, het is nogal een rigoureuze oplossing. Maar als we nu niet ingrijpen en maar blijven voorthobbelen op onze ingeslagen, doodlopende weg, dan zal het leed ook niet te overzien zijn. En zal het resultaat uiteindelijk alleen maar nog gruwelijker zijn.

Dus... samenvattend. Uit liefde voor de mens en vooral tot bescherming van al het nu nog ongeboren leven kan ik het niet vaak genoeg herhalen:
Weg met ons!
Weg met ons!