Wij zijn er pas net. Onze aarde is er al veel langer. Die ontstond zo'n 4,5 miljard jaar geleden. Lange tijd was het slechts een eenzame rots in de ruimte. Het duurde maar liefst 3 miljard jaar voordat er op de geosfeer die er al was een biosfeer evolueerde. En nog een miljard jaar later verscheen de mens. Dus wij zijn er pas net.
Maar onze aanwezigheid is bepaald niet onopgemerkt gebleven. Want met onze inventiviteit, creativiteit en technologie veroorzaken wij een hele nieuwe sfeer op aarde: de technosfeer. En net als dat de biosfeer is geëvolueerd op de geosfeer die daar al veel langer onder lag, en daar allerlei interacties mee heeft, ontstaat er nu een technosfeer op de biosfeer die daar ook allerlei interacties mee heeft.
Heel simpel verhaal, evolutie gaat door en wij voelen dit allemaal. Ieder mens op aarde heeft te maken met technologische verandering. En we weten tegelijkertijd helemaal niet goed wat technologie is.
Ik neem jullie mee in de piramide van technologie, waarin we verkennen hoe technologie in ons leven komt. Het is geïnspireerd op de beroemde piramide van Maslow, waarin de menselijke behoeftes in verschillende niveaus zijn ingedeeld. Dit doen we nu voor technologie.
De eerste vraag die we dan kunnen stellen: Wat is het meest simpele niveau waarop een technologie kan bestaan? Ik denk als idee, in onze verbeelding. Iedere technologie begint altijd met een idee ergens in een brein. Denk bijvoorbeeld aan de quantumcomputer. Wetenschappers zijn nu bezig een quantumcomputer te maken, en als dat ze lukt, gaat het onze digitale wereld radicaal transformeren. Maar ze hebben nog niet echt goede scherpe prototypes, dus misschien blijft het wel hangen op het niveau van de verbeelding, zoals bijvoorbeeld de teletijdmachine. We kennen hem allemaal, maar helaas heb ik nog nooit een prototype mogen proberen.
Soms werkt het wel, zoals bij de communicatiesatelliet. Bedacht door een sciencefictionschrijver, en tien jaar later schoten we de eerste de lucht in. Waarmee het naar het tweede niveau ging: het operationele niveau. Dan hebben we een prototype: het werkt. De Google Glass staat ook op het operationele niveau. Het is gepresenteerd, gedemonstreerd. Maar er is niemand die het gebruikt. Het wordt niet toegepast.
Zonnepanelen worden wel toegepast, al decennialang. Maar die zijn weer in competitie met andere technologieën, zoals steenkool verbranden, aardolie, gas en kernenergie.
Je ziet dat verschillende technologieën in de race zijn om naar de top te komen. Welke gaat dit winnen? Welke van deze technologieën gaan we omarmen en accepteren? Soms gaat het snel, zoals met de smartphone. Smartphones zijn niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Net als elektrische auto's en platte televisies. Zelf kan ik niet meer zonder gps. Ik gebruik het iedere dag. Ik moet eerlijk bekennen: Ik kan geen kaart meer lezen. Ik ben altijd op zoek naar het blauwe bolletje. Dus voor mij is gps eigenlijk al onmisbaar.