Les één: houd gezonde afstand tot andere mensen, zonder ze uit het oog te verliezen.
Goethe schreef Het lijden van de jonge Werther, en werd daarmee in een klap wereldberoemd. Hij werd een graag geziene gast in literaire kringen in Europa. Hij leefde met de droom van het idee van Eleanor Roosevelt: 'Grote geesten houden zich bezig met ideeën. Gemiddelde geesten bediscussiëren vooral gebeurtenissen. En kleine geesten hebben het vooral over andere mensen.'
Goethe had natuurlijk gehoopt in de literaire wereld alleen maar over ideeën te spreken. Hij was erg teleurgesteld toen hij erachter kwam dat het vooral ging over wie het met wie deed, wie bij wie op de feestjes werd uitgenodigd en wie welke status had. Dus hij was dolblij dat hij werd uitgenodigd aan het hof van Weimar om staatsman te worden. Ook daar dacht hij te gaan praten over de ideeën: welke ideeën maken een land tot een utopisch land? Nederland was in die tijd een geweldig voorbeeld voor hem. Hij probeerde Weimar zo in te richten. Maar ook daar hadden mensen het vooral over elkaar. Over politieke spelletjes die ze met elkaar speelden. Wat een teleurstelling. Hij zorgde dat hij daarvoor bewapend werd. Hij ging namelijk zijn mond houden. Hij werd steeds stiller. Hij trok zich terug. En hij ging observeren. Hij trad niet uit het contact.
Dus wat hij deed met de honderden mensen die bij hem langs kwamen, is dat hij ging observeren. Hij ging luisteren. Ze zeiden van hem: die Goethe is wat saaier geworden, wat serieuzer. En dan zei hij altijd: 'regeren is een serieus vak.' Tegelijkertijd observeerde hij. Wat mensen niet in de gaten hadden was dat hij tot in het kleinste detail karakters uitwerkte, die later in zijn toneelstukken als Faust terug zouden komen. Dus hij besteedde zijn tijd heel nuttig. Hij bleef in contact maar hield gezonde afstand.
Een klein voorbeeldje uit mijn eigen praktijk. Je hebt dat bekende boek: What would Google do? Een bestseller wereldwijd. Ik heb dat vervangen door: What would Goethe do? Dus als ik 's ochtends in Amsterdam op de fiets stap, wat af en toe een oorlogsgebied is, dan print ik me in: What would Goethe do? En dan probeer ik zo rustig mogelijk door het verkeer heen te fietsen. Dat is heerlijk. Er gebeurt niks, je krijgt met niemand ruzie. Als je dat een keer vergeet te doen, kan je al voorspellen hoe het misloopt.
Les twee: sluit vriendschap met mensen die totaal anders zijn dan jij.
Goethe had een vriend. Dat werd uiteindelijk zijn beste vriend waar hij ongelooflijk verdrietig over was toen hij stierf. Hij was veel jonger en hij stierf veel eerder: Friedrich von Schiller. Die ken je misschien wel van de negende symfonie van Beethoven waaraan Schiller heeft meegeschreven: Alle Menschen werden Brüder. Schiller was een zeer beroemde dichter in Duitsland. En eigenlijk was er veel kwaad bloed tussen Goethe en Schiller. Ze waren jaloers op elkaar, ze vonden elkaar irritant.
Friedrich von Schiller was zeer rationeel en had een ongelooflijk doorzettingsvermogen. Goethe was meer intuïtief, meer een romanticus. Dat klikte niet. Totdat ze besloten: we worden toch vrienden. En ze hebben elkaar tot grote hoogten gestuwd.
Les drie: zorg ervoor dat je gevaarlijk leeft. Dat je dingen afsluit die je moet afsluiten. En dat je van je mening durft te veranderen.
Goethe was iemand die gedreven werd door zijn nieuwsgierigheid. Zijn nieuwsgierigheid bracht hem op alle plekken in Europa. En op verschillende vakgebieden. Goethe heeft iets ontwikkeld wat ik heel fascinerend vind.
John Keats, de Engelse dichter uit de Romantiek, eveneens een tijdgenoot van eind 18e eeuw, had het over 'negative capability'. Dat is eigenlijk het vermogen om je constant te begeven op het terrein waar alles onzeker is. Dat is wat Goethe ook deed in zijn leven. Ik denk dat het een prachtige uitnodiging is om vrij baan te geven aan je nieuwsgierigheid.
De opdracht die daaraan vast zit, waar ik je van harte toe zou willen uitnodigen, is: probeer in de aankomende week iets af te sluiten. Ik heb het niet over je baan of je relatie – daar wil ik niet verantwoordelijk voor zijn. Maar iets kleins. Iets waarvan je al lange tijd weet dat je het eigenlijk af moet sluiten, maar wat je niet helemaal durft, of waar je niet helemaal prioriteit aan geeft. Toch zit het als een klein belletje de hele tijd in je hoofd te rinkelen. Probeer dat deze week af te sluiten.
Wat ik heb afgesloten, is dat ik de graad van meesterschap in een specifiek vakgebied wil bereiken. Dat is mijn afsluiting. Dat heb ik misschien pas vrij recent gedaan. Maar daarvoor in de plaats is iets gekomen wat voor mij veel sterker is. Waar ik eigenlijk veel blijer mee ben en wat mij veel meer geluk heeft bezorgd. Ik heb me voorgenomen alleen nog maar te leven naar mijn verbeeldingskracht en mijn nieuwsgierigheid te volgen. En daarin lijk ik stiekem misschien een heel klein beetje op de grootmeester die ik nog steeds enorm bewonder: Johann Wolfgang von Goethe.