In Brainwash Talks van Human delen invloedrijke denkers, schrijvers, kunstenaars en wetenschappers verrassende ideëen voor persoonlijke en maatschappelijke problemen. Deze keer filosoof James Garvey.

Er vindt een revolutie van manipulatie plaats. Een verschuiving van het geven van redenen, van conclusies en het geven van bewijs, naar iets anders. Iets waarin de rede geen rol meer speelt.

Sinds zo'n 60 jaar bestuderen we zaken als bedrog, manipulatie en invloed. En we zijn nu heel goed geworden in het beïnvloeden van de menselijke geest. Bizarre voorbeelden van het onderzoek naar manipulatie: we zijn geneigd tot conservatieve politieke denkbeelden als we in de buurt van handzeep staan, als je in een comfortabele stoel zit kan je minder goed onderhandelen omdat je sneller geneigd bent te geloven wat je hoort en we geloven iets eerder als het ons in het rechteroor wordt verteld.

In een bekend onderzoek krijgen twee groepen mensen te horen over de stijgende misdaad in de stad Addison. Bij de ene groep wordt misdaad een wild beest genoemd dat op de loer ligt, bij de andere groep is het een virus dat de hele stad besmet. Deze metaforen bepalen hoe mensen vinden dat er gehandeld moet worden om de misdaad de kop in te drukken: met harde optredens van politie en justitie, of juist met sociale hervormingen in onderwijs en zorg. Maar de meeste van hen lijken zich niet bewust te zijn van de sturende werking die de woorden op hun oplossingen hebben gehad.