Brainwash Special

Slag om de Wereldorde

HUMAN

Gesprek over de politieke verschuivingen in de wereld door de oorlog in Oekraïne met journalist Michel Krielaars, theatermaker Lucas De Man, historicus Joep Leerssen en filosofe Alicja Gescinska.

Het is oorlog aan de grenzen van Europa. En met Rusland als gemeenschappelijke vijand lijkt Europa plots eensgezind. Maar hoe hecht is die eenheid? Welke breuklijnen zijn er? En is er nog ruimte voor vrede? Die vragen staan centraal in Brainwash Special: Slag om de Wereldorde. Een gesprek onder leiding van Maaike Schoon met schrijver en journalist Michel Krielaars, theatermaker Lucas de Man, hoogleraar Europese Studies Joep Leerssen en filosoof Alicja Gescinska.

Zo. 3 juli, 19:20 - NPO 2

Over de grenzen van verschillende disciplines onderzoeken de sprekers wat Europa bindt. Is het continent vooral een economische eenheid, is het een gemeenschap van waarden, zoals vrijheid van meningsuiting en de rechtsstaat, of is Europa sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne vooral niet-Rusland? Aan de hand van drie reportages wordt ook gekeken naar Russische propaganda en de Nederlandse bereidwilligheid om oorlog te voeren.

Van links naar rechts: Michel Krielaars, Lucas De Man, Maaike Schoon, Alicja Gescinska en Joep Leerssen.

Over de sprekers

Michel Krielaars studeerde geschiedenis en Russisch en loopt al sinds de val van de Muur rond in Rusland. Hij schreef tal van boeken over de Russische geschiedenis. Lucas De Man trok door Europa op zoek naar de Europese identiteit. Alicja Gescinska vertrok op jonge leeftijd uit het communistische Polen en vluchtte naar het vrije België. Zij ziet de voormalige communistische landen in Europa anders op de oorlog van Poetin reageren dan het Westen. Joep Leerssen denkt dat Europa misschien wel eens veel krachtiger uit het huidige conflict kan komen door hechtere bondgenootschappen.

Deze Brainwash Special is een samenwerking met Brainwash Festival en werd op 21 juni opgenomen in het HEM in Zaandam.