Vermenigvuldigt 50Plus het aantal zetels in de Tweede Kamer? Krijgen we een omroep speciaal voor ouderen? Wie wil voorspellen hoe de samenleving eruit komt te zien wanneer we allemaal gemiddeld ouder worden heeft erg weinig fantasie nodig. Het is al zover.

Sinds 1950 steeg de gemiddelde levensverwachting in Nederland volgens de Verenigde Naties met tien jaar, naar 82 jaar. Tussen 2090 en 2095 worden we in Nederland zelfs 91 jaar oud is de voorspelling, wereldwijd ruim 83 jaar. Massaal stellen we de dood langer uit.

Het heeft geen zin je af te vragen of dat wenselijk is: het is onvermijdelijk. Mits in gezonde toestand, doet ieder mens alles om langer te mogen leven. Het heeft daarom iets tragikomisch dat we de wijsheid dat 'de eindigheid het leven zin geeft' als een troostend mantra blijven herhalen. We streven het tegenovergestelde na.

Die paradox: de grenzen van het leven willen verleggen, en tegelijkertijd die beperking als waardevol ervaren, tekent de mens. Moeten we bang zijn voor een betekenisloze brij wanneer we die knellende banden wat oprekken? Ach, er zijn vast nieuwe beperkingen te bedenken.