De laatste tijd zie ik alleen nog maar rampen.

Terwijl ik 's ochtends vroeg aan de keukentafel het meest verschrikkelijke nieuws lees, eet ik gedachteloos een bakje muesli leeg. In mijn kop koffie begin ik al een modderstroom te herkennen.

Die avond schenk ik mijzelf een moesson in en het aansnijden van de lasagne is als een aardverschuiving. Een kleine genocide vindt plaats bij elk broodje garnaal en ik zou zweren dat ik vorige week nog de Costa Concordia in mijn soep zag drijven.

Het is 11 september 2008, als de New Yorkse pizzatent 'Famous Famiglia' haar eerste wereldtitel voor wedstrijdeten aankondigt. In hetzelfde jaar zorgt de cycloon Nargis voor meer dan 130.000 doden in Myanmar; kost een verwoestende aardbeving in China 60.000 mensenlevens; en overlijdt de man die als eerste de top van Mount Everest bereikte, Sir Edmund Hillary.

De Amerikaanse Joey 'Jaws' Chestnut sleept dat jaar verschillende prijzen in de wacht, waaronder die voor 78 matzo balls in 8 minuten en 45 pizzapunten. Hij heeft dan al 103 Krystal burgers en 3,8 liter melk in 41 seconden op zijn naam staan en zal spoedig winnen met 5 kilo mac 'n cheese.

Tekst loopt door onder de afbeelding.

Joey 'Jaws' Chestnut tijdens een hotdog-eetwedstrijd (Foto:Getty Images/AFP, Alex Wroblewski).

Met 5,4 kilo kipsaté wordt Joey verslagen door Takeru Kobayashi, bijnaam 'Tsunami'. Een sierlijk ogende Japanner die slikt als een reiger, met zijn hoofd achterin zijn nek.

Mijn vader snijdt twee uien om een zandkorrel uit zijn oog te huilen. Het lukt niet, het korreltje met de gevoelsmatige afmeting van een rotsblok zit er nog steeds. Maar omdat hij nu toch een plank vol uisnippers heeft, besluit hij met tranen in zijn ogen het avondeten vast voor te bereiden.

In de wereld van het wedstrijdeten wordt braken ook wel de reversal of fortune genoemd. Alsof voorspoed zich wendt met het draaien van een maag.

In Bangladesh leeft de legende dat de verlangens van ieder die de honger van een krokodil stilt, zullen worden vervuld. In onzekere tijden nemen de offers toe. In plaats van kippen worden er dan ook geiten aangeboden. Dat mensen veel verlangens hebben, mag blijken uit het nieuws dat de zoveelste krokodil inmiddels aan obesitas gestorven is.

In 2014 eet Joey 384 dumplings in 10 minuten en verlooft hij zich, omringd door twee hotdogvormige mascottes. Er is nog geen kind op komst, maar al zou Joey 'Jaws' Chestnut een kraamafdeling aan beschuit met muisjes wegwerken, dan nog ligt er geen steen op zijn maag.