"Deze verkiezingsuitslag biedt heel veel gelegenheid voor positiviteit", schreef ik gisteren op Brainwash.nl. Een reden is dat de Partij van de Arbeid haar verdiende loon heeft gekregen, met een verlies van 29 zetels. Nog nooit in de geschiedenis van de parlementaire democratie verloor een partij zoveel. De enige partij die er in de buurt komt is, jawel, de PvdA.

Dat was in 2002, toen de partij onder leiding stond van Ad Melkert en na de moord op Pim Fortuyn werd afgestraft door de LPF. Een verlies van 22 zetels. Zelfs diezelfde LPF hoefde, toen na een rampzalige regeringsdeelname binnen een jaar het eerste kabinet Balkenende viel, 'maar' achttien zetels in te leveren bij de daaropvolgende verkiezingen.

Over het monsterverlies van de PvdA schreef ik gisteren al dat de partij zichzelf weliswaar links noemt, maar er in allerlei lijstjes niet zo best uitkomt. Die uitspraak verdient wat meer verdieping.

  1. Van alle partijen die de milieueffecten van hun plannen hebben laten doorrekenen door het Planbureau voor de Leefomgeving scoort alleen de VVD slechter dan de PvdA.

    Die voorstelling van zaken is niet helemaal eerlijk, want de meeste partijen met een slecht klimaatprogramma lieten dat ├╝berhaupt niet doorrekenen, maar het mag toch niet al te best heten dat van de zeven onderzochte partijen, vijf partijen een beter klimaatplan hebben dan de toch echt linkse PvdA.

    De Nederlandse Klimaatbeweging, die elke partij van een klimaatlabel voorzag, gaf de PvdA het op twee na slechtste label, en schaalt de partij gelijk in met CDA en SGP. Hier scoren maar liefst zes partijen beter dan de PvdA.

  2. Maar er is meer dan het klimaat. Bij feministisch platform The Feminist Club eindigde de PvdA als vijfde in een lijst met partijen die op feministische punten zoals de loonkloof, de veiligheid van sekswerkers en het aanpakken van seksueel geweld een goed programma hebben. Bij een op de drie punten scoorde de PvdA onvoldoende.

  3. Het meest schokkend is het overzicht van De Correspondent waarop dertien correspondenten elk voor hun eigen vakgebied aangeven hoe goed de diverse partijen dat aanpakken in hun programma: goed, medium of slecht.

    Op twee punten, veiligheid en privacy, scoort de PvdA slecht, op acht(!) punten medium. In slechts drie van de dertien gevallen wordt het programma van - tot voor kort - de grootste linkse partij van het land met een 'goed' beoordeeld.

De PvdA heeft 29 zetels in moeten leveren, niet omdat Lodewijk Asscher een slechte lijsttrekker is, niet omdat de partij met de VVD in zee is gegaan, maar omdat het een linkse partij is geworden met een verbazingwekkend flets programma. De PvdA blinkt nergens in uit, gaat nergens voor staan, en heeft de verkiezingsuitslag gekregen waar ze met die houding om gevraagd heeft.