Maak je je ook zo'n zorgen over de steeds lager wordende opkomst bij verkiezingen? Niet doen! Laten we vooral niet te pessimistisch zijn: het is een wonder dat er nog zoveel mensen wel stemmen. De kans dat je stem doorslaggevend is, is namelijk nihil. Bijna alles wat je in dezelfde tijd kunt doen – 10 minuten Netflix kijken – heeft meer invloed op je leven dan je stem uitbrengen. Toch vindt een aantal mensen het nodig om iedereen op te roepen om te gaan stemmen. Dat zou ik zeker niet doen.

Mijn oproep: Geen zin om te stemmen? Blijf lekker thuis!

Waarom? Niet alleen is stemrecht nog geen stemplicht, maar een hogere opkomst is niet per se beter voor 'de democratie'. Het is eerder winst als de volgende kiezers thuis zouden blijven:

  • De proteststemmer. Hij stemt op een partij die hij zelf ook te extreem vindt, alleen maar om een signaal af te geven. Hij laat hiermee niet weten wat hij wel wil en voelt zich niet verantwoordelijk voor de uitkomst van de verkiezingen: hij is op voorhand tegen.

  • De ongeïnformeerde stemmer. Hij is er door een collega of familielid op gewezen dat je eigenlijk moet stemmen. Maar als je geen redenen kunt geven waarom je op een bepaalde partij stemt – er zat 'vrijheid' in de naam – dan is dit niet bepaald je voorkeur duidelijk maken of je democratische verantwoordelijkheid nemen.

  • De 'Niet Stemmers'-stemmer. Peter Plasman zal bij iedere stemming in de Tweede Kamer demonstratief niet meestemmen, zodat de 'niet stemmer' nu eindelijk ook vertegenwoordigd is. Dit verandert, op wat afrondingsverschillen na, niets aan de stemverhoudingen in de Kamer. Waar Plasman zijn zakken vult met niets doen, kan ook een serieus kamerlid zitten die de regering controleert en mensen die wel iets willen vertegenwoordigt.

Natuurlijk, iedereen mag stemmen en ik wil niemand tegenhouden. Toch zou ik stemmen die noch een voorkeur duidelijk maken, noch het draagvlak voor politieke beslissingen vergroten, zeker niet aanmoedigen. Een lage opkomst zijn we zo weer vergeten, maar aan een vervelende uitslag zitten we vier jaar vast. Laat de proteststemmer maar lekker thuisblijven en misschien moeten we ook geen slapende PVV-stemmers wakker maken.

Het initiatief 'De Stembus 2017' probeert om jongeren naar de stembus te krijgen. Maar uit peilingen blijkt dat jongeren bovengemiddeld op de PVV zullen stemmen als ze gaan stemmen.