Nederland is en blijft een VVD-land. Dat is verdrietig, maar dat zou geen weldenkend mens moeten verrassen. De PVV heeft helaas niet verloren, maar vier zetels gewonnen. En toch, dat hadden er zomaar tien kunnen zijn. Kortom: deze verkiezingsuitslag biedt heel veel gelegenheid voor positiviteit.

Om te beginnen zijn de meeste stemmen weliswaar gegaan naar een egocentrische, klimaatsceptische, achterbakse spindokterpartij. Maar Nederland heeft volmondig nee gezegd tegen het egocentrisme, de spindokterij en de klimaatlanderigheid van de PvdA. De PvdA noemt zichzelf een linkse partij, maar scoort op de lijstjes voor netneutraliteit, vrouwenrechten en klimaatoplossingen steevast zeer matig. Die houding, en de onzalige samenwerking met de VVD, is door de kiezer keihard afgestraft. Als de VVD geen 33 maar 28 zetels had gekregen, was er geen enkele partij geweest die zoveel zetels in totaal heeft, als de PvdA er ten opzichte van 2012 is verloren.

Het zetelaantal van Groen Links is ruim verdrievoudigd. De Partij voor de Dieren gaat keer 2,5. D66 is de derde partij van het land geworden. In mijn filterbubbel zou het feest moeten zijn. En dan krijgen we ook nog Thierry Baudet en Theo Hiddema als comic relief in de Tweede Kamer. Oké, wel omdat er zo'n 125.000 mensen op hen hebben gestemd, wat onbegrijpelijk is. En er zijn drie zetels naar DENK gegaan.

Maar het had allemaal veel erger gekund.