Als Jezus een drukpers tot zijn beschikking had, zou hij dan hetzelfde hebben gezegd? Technologische ontwikkelingen beïnvloeden de boodschap, maar ook hoe de boodschap wordt geïnterpreteerd en verspreidt. Techniek is niet waardevrij, wat ons brengt bij de vraag welke invloed Whatsapp heeft op het activisme, oftewel apptivisme.

De illusie dat technologie intrinsiek waardevrij is
De politieke participatie onder de 35 jaar is schrikbarend laag. 99,9% van deze groep gebruikt Whatsapp, dus ziet de koopman Klaver zijn kiezerspotentieel helder. De campagnes van Obama en recentelijk die van Bernie Sanders zijn waarschijnlijk zijn inspiratie geweest. Ideëen hebben echter gevolgen. De illusie is dat technologie intrinsiek waardevrij is. Eenieder die Whatsapp enkel als tool ziet die op zichzelf geen invloed heeft op hoe we de wereld beleven raad ik aan 'De daadkracht der dingen' van Peter Paul Verbeek te lezen. Hierin, reeds in 2000, zette hij uiteen welke culturele, emotionele en historische invloeden technologie heeft op de wereld. Hoe dienen we ons nu te verhouden tot de virtualisering en digitalisering van ons leven? Die vraag werd in 2015 opgeworpen door Hans Schnitzler in 'Het digitale proletariaat'.

Invloed op koopman Klaver versus het orakel
Facebook, dat tevens de eigenaar is van Whatsapp, evenals Google (Big Data), beïnvloeden ons zelfbeeld en de blik die wij hebben op de wereld. We leven in een tijdperk waarin onze online handelingen het 'offline ik-beeld' beïnvloeden. Technologie heeft invloed op het activisme. Welke invloed zal dit hebben op de koopman Klaver versus het orakel? Hoe verhoudt deze invloed zich tot de vorming van een coalitie? Denk aan Sanders die uitgejouwd wordt door zijn volgers op het moment dat hij bekendmaakt Clinton te zullen steunen.

Onverenigbare doelen
Het orakel zoekt apostelen die Whatsapp inzetten om de boodschap te verspreiden. De koopman zoekt stemmers die Whatsapp inzetten om hem aan een zetel helpen. Deze twee doelen zijn onverenigbaar. Jezus werd pas echt populair nadat de drukpers uitgevonden was. Daardoor werd het voor iedereen toegankelijk maar ook vatbaar voor interpretatie met al het goede en kwade van dien. Rutte ervoer het recentelijk op een oude medium dat je bij leven herinnerd zult worden aan je eigen woorden en riep heel hard: "SORRY". Klaver wil zijn woorden laten verspreiden door appitivisten. Ik gun hem het beste, maar hou mijn Whatsapp account stevig vast.

meer weten?

Bekijk hier de aflevering van Zondag met Lubach voor de officiële onthulling van de woordgrap 'apptivisme' in de Melkweg.