Groot was de wereldwijde verontwaardiging toen Donald Trump het vorige week in zijn hoofd haalde om namens de Verenigde Staten het Klimaatverdrag van Parijs op te zeggen. De Amerikaanse president voegde zo daad bij het woord, want tijdens de campagne had hij al getoeterd dat 'Parijs' een complot van de Chinezen was om de Amerikaanse economie te verzwakken.

Volgens Trumps critici bewijst de man toekomstige generaties met deze stap een zeer slechte dienst. Dat is echter gedacht vanuit het idee van een grote, almachtige overheid. Het goede nieuws is: die is er niet. Of, laat ik het anders formuleren: je kunt zelf iets doen.

De draaischakelaar voor het klimaat bestaat uit mensen en bedrijven die keuzes maken met grote gevolgen. Gaan we dit jaar met het vliegtuig naar Bali om aldaar een stinkende Lada te huren, of is een weekje Frankrijk met een geleende caravan ook goed? Zijn de werknemers van bedrijf X vrij in hun keuze voor een lease-auto, of gaan we vol elektrisch?

De tekst gaat verder onder de foto.

Activisten van Greenpeace met maskers op van Donald Trump, terwijl ze zitten op wc's tijdens een protest tegen Donald Trump die uit het klimaatverdrag van Parijs stapt, voor de VS-ambassade in Praag. (foto AFP, Michal Cizek)

Gelukkig maken bedrijven het met de dag gemakkelijker om keuzes te maken die onze planeet ontzien. Zo is het sinds kort goedkoper om elektrisch te rijden dan op diesel of benzine, als tenminste de kosten voor onderhoud en brandstof over de gehele levensduur worden meegerekend. En wie zonnepanelen lelijk vindt, kan uit varianten kiezen die identiek zijn aan reguliere dakpannen.

Want wie zegt ons dat we zelf niets mogen doen? Trump gaat het klimaat niet voor ons redden, dat moge duidelijk zijn. Maar hij heeft met zijn kleine handjes überhaupt niet de macht om de thermostaat van Planeet Aarde een paar graden hoger te zetten.

Wat hij dan wel gedaan heeft? Trump ontnam ons de mogelijkheid om achterover te leunen, en te denken dat de overheid het allemaal wel voor ons oplost. Daardoor dwingt hij ons om zelf initiatief te nemen. Denk na voor je een vervoerskeuze maakt, dring aan op stadswarmte, zet het gasfornuis bij het grofvuil en gooi zes zonnepanelen op je dak.

Doe je dat allemaal al? Mooi, dan ben je een beter mens dan de President van de Verenigde Staten. Maar vergeet daarbij niet wie anderen, zoals je buurman, het beste argument gaf om ook zonnepanelen aan te schaffen. En daarmee heeft The Donald de wereld een grote dienst bewezen.