Kunnen computers out of the box denken? Hebben algoritmes een rijk innerlijk leven dat ze naar ons willen communiceren via hun berekeningen, vinden ze iets mooi? Nee, machines kunnen misschien wel heel goed menselijke kunst imiteren, maar ze hebben geen verbeeldingskracht, zelfbesef en creativiteit zoals wij.

Creatieve evolutie Maar ook wij mensen zijn niet kunstzinnig begonnen. Onze verbeeldingskracht en creativiteit is het resultaat van millennia evolutionaire ontwikkeling. Ik zie geen principiële reden waarom onze organische bouwstenen beter zouden zijn in het ontwikkelen van deze vermogens, dan de evolutionaire algoritmes die plaatsvinden in silico.

Een kwestie van tijd
Het is een kwestie van tijd voordat we kunstmatige creativiteit kunnen aanschouwen, althans als het aan onderzoekers in computational creativity ligt, een stroming binnen de kunstmatige intelligentie. Zij onderzoeken menselijke creativiteit met het oog op het creëren van kunstmatige creativiteit. Creativiteit is nog geen kunst, maar wel een stap in de richting van kunstzinnige kunstmatige intelligentie.

Toegang tot innerlijke wereld
Aristoteles schreef: "Het doel van de kunst is niet het uiterlijk van dingen weer te geven, maar het innerlijk. Dat is de werkelijkheid." Als wij ooit machines met een innerlijke wereld maken, zullen we die dan begrijpen? Hoe ervaren wezens met kunstmatige intelligentie hun werkelijkheid

Gebrek aan verbeeldingskracht
Ik vrees dat we hen niet zullen begrijpen, net zoals wij andere intelligente wezens zoals dolfijnen en octopussen niet begrijpen. We zullen hun kunst waarschijnlijk niet eens herkennen. Wie heeft er dan een gebrek aan verbeeldingskracht…?