Op onze sociale media tipt Shary-An de serie The L Word. Ben je nieuwsgierig naar meer? Bekijk hieronder een selectie lees- kijk- en luistertips over queer ouderschap.

Tip 1: Ryan is zwanger

Documentaire

‘Ryan is zwanger’ is een Nederlandse documentaire over Ryan die samen met hun partner David een gezin wil stichten. Aangezien Ryan in transitie is en allang niet meer als vrouw door het leven gaat, is zwanger raken voor hen een extra spannende gebeurtenis. Tijdens de documentaire spreken Ryan en diens partner David hier geregeld over. “Vrouwen, of mensen die als een V geregistreerd staan, hebben automatisch die optie zwangerschapsverlof. En ik heb dat dus niet”, legt Ryan aan hun partner uit. ‘Ryan is zwanger’ is te zien op NPO start.

bekijk op NPO Start

Tip 2: Some Families

Podcast

In de podcast ‘Some Families’ gaan de presentatoren Lotte Jeffs en Stu Oakley in gesprek met ouders en kinderen uit verschillende gezinnen. Ze verkennen elk onderdeel van ouderschap door een LHBTQ+ lens. Zo is er een aflevering waarbij de presentatoren spreken met Didi en Pricilla, een vrouwelijk echtpaar dat hun kinderen heeft geadopteerd. In de podcast spreken ze over hun keuze om te adopteren en over de vooroordelen die mensen hebben over adoptie. “De drang van een vrouw om te dragen, is iets dat ik volledig begrijp, maar persoonlijk heb ik daar niets mee. Omdat ik een kind wilde, zonder dat ik de behoefte had om het kind te dragen”.  De podcast komt uit het Verenigd Koninkrijk, waar de situatie rondom queer ouderschap veel overeenkomsten heeft met de situatie in Nederland. Beluister de aflevering ‘Adoptive mums; Didi and Priscilla, advocates for adoption, representation and LGBT families’ op Spotify of Acast.

luister op Acast

Tip 3: The kids are all right

Film

Deze film was zijn tijd ver vooruit toen die in 2010 uitkwam. “'The kids are all right', concentreert zich op een lesbisch huwelijk, maar gaat er niet over. Het is een film over het huwelijk zelf, met universele uitdagingen,” zo schrijft de Amerikaanse filmrecensent Roger Ebert. Het gezin speelt spelletjes en maakt ruzie zoals elk ander. Ook is te zien hoe de moeders moeite hebben met het opvoeden en loslaten van een kind dat steeds volwassener wordt. In de film gaan de kinderen op zoek naar de spermadonor die hun vader is. Hij raakt steeds meer betrokken bij de kinderen en dat vinden de moeders maar lastig. ‘The kids are all right’, is te leen bij bibliotheken en (tegen betaling) te zien op Pathé-thuis en YouTube. 

meer info op IMDb

Tip 4: Raised by Unicorns

Boek

Het Amerikaanse boek ‘Raised by Unicorns: Stories from People with LGBTQ+ Parents’ gaat over, de titel verklapt het al, kinderen met queer ouders. Het boek werd gepubliceerd in 2018 en de kinderen die inmiddels volwassen zijn, vertellen hierin hoe het voor hen was om op te groeien met queer ouders. Onderwerpen als schaamte, je buitengesloten voelen en zelfverzekerd worden, komen in het boek aan bod. Ariel Chesler, die opgroeide in een gezin met twee moeders, schreef in zijn bijdrage aan dit boek het volgende: “Trots tonen op onszelf en op onze families is het tegenovergestelde van, en het tegengif voor, schaamte. Net zoals zichtbaarheid noodzakelijk is om onzichtbaarheid te bestrijden”. ‘Raised by Unicorns: Stories from People with LGBTQ+ Parents’, is een bundel van door de kinderen geschreven verhalen. Het boek is online verkrijgbaar.

meer info bij Cleis Press

Tip 5: The L Word

Serie

De soapserie ‘The L Word’ gaat over een groep lesbische vriendinnen. Deze Amerikaanse serie verscheen met zijn eerste seizoen in 2004. In de serie is onder andere te zien hoe een lesbisch stel uit de vriendengroep een gezin wil stichten. Hierbij lopen ze tegen verschillende complicaties aan. “Je krijgt nog een kleinkind.” "Dat is biologisch gezien onmogelijk. Tenzij er een medische doorbraak is waar ik niets van af weet.” Maar de serie gaat over meer dan queer ouderschap. Het gaat over de vriendschap en het liefdesleven van de lesbiennes. Deze levens kennen veel ups en downs. De vrienden daten, gaan uit elkaar, twijfelen over hun seksuele geaardheid, blijven in de kast of komen juist weer uit de kast. 'The L Word', is online te bestellen.