Het was de sterfdag van Martin Luther King. Om hem te gedenken had ik een spel bedacht voor de filosofieles die ik gaf aan een havo-4-klas. Er verschenen quotes van hem op de muur. Het lokaal deelde ik in tweeën met een touw. Rechts van het touw staan betekende dat je het eens was, links oneens.

'Als een man niet iets ontdekt heeft waar hij voor wil sterven, dan is hij niet geschikt om te leven.'

Radicaal
Het werd bomvol aan de linkerkant van het touw. Volgens één leerling was dit nou precies het idee waar terrorisme uit voortkwam. Uit de discussie die volgde werd duidelijk dat de leerlingen bereidheid tot sterven enkel associëren met het monddood maken van anderen. De quote van Martin Luther King herinnerde ons aan een radicaal andere traditie.

Verdedigen met je leven
Socrates staat aan het begin hiervan. Hij was bereid te sterven voor zijn verlangen om anderen te laten spreken. Of zoals de Franse filosoof Voltaire meer dan tweeduizend jaar later zei, toen hij een gemartelde en ter dood gebrachte protestant verdedigde in het Katholieke Toulouse: 'Ik walg van uw ideeën, maar voor uw recht ze uit te dragen, ben ik bereid te sterven.'

meer weten?

Lammert Kamphuis sprak eerder bij Brainwash Radio over de enige zekerheid die we hebben in het leven: dat we dood gaan. Abonneer je hier op de podcast.