Woede en machteloosheid gaan door merg en been bij het bekijken van de beelden van het politiegeweld tegen zwarte mensen in de Verenigde Staten. 'The driver looks more like one of our suspects, just 'cause of the wide-set nose'', zou de politieagent hebben aangevoerd die even later Philando Castile in zijn auto doodschiet.


Tegelijkertijd verstomt de stem van de kijker: de rustige partner die niet alleen het geweld en onrecht optekent, maar het ook adresseert en de politieagent ter verantwoording roept; het kleine meisje, muisstil op de achterbank; het gesprek over de aanwezigheid van een vuurwapen en de licentie daarvoor; de politieagent die door zijn angst en onkunde bijna medelijden opwekt; de dood van Alton Sterling een paar dagen eerder en de enorme lijst van politiemisdaden. We worden getuige gemaakt, maar waarvan eigenlijk?

Wat we zien bij het politiegeweld tegen zwarte mensen in Amerika is overduidelijk racisme. Maar er is veel meer aan de hand.

Wat we zien is ontegenzeggelijk racisme, maar ook het gebrek aan professionaliteit en opleiding van politieagenten, routineus etnisch profileren, de alomtegenwoordigheid van vuurwapens waardoor de politie in een war zone opereert midden in de samenleving. Wat we ook zien is een meer dan gebrekkig schoolsysteem en de bittere economische werkelijkheid die grote groepen mensen kansloos achterlaat. Wat we zien is veel meer dan alleen racisme.