In discussies hoor ik vaak: 'In Saoedi-Arabië mag je ook geen kerken bouwen, waarom hier dan wel moskeeën?'

Vrijheid
Dat heeft een heel eenvoudige reden: omdat we in West-Europa vrijheid van religie hebben. Je mag je hier ook kleden hoe je wilt – in Cairo kan ik als vrouw niet in een korte broek of met blote schouders naar buiten. Niet omdat een 'zedenpolitie' mij dan aanhoudt, maar omdat ik gedoe krijg op straat. Hier hebben we die persoonlijke vrijheden gelukkig wel. Dachten we.

Boerkini-verbod
Want nu blijkt dat vrouwen ook in Europa niet de vrijheid hebben om te dragen wat we willen. In bepaalde Franse steden mag je je namelijk niet op het strand vertonen in volstrekt normale kleding: met bedekte armen en benen. Er geldt een 'boerkini-verbod'. En dat bereikte een voorlopig dieptepunt toen gewapende agenten een badgast gelastten om haar shirt uit te trekken. Toegegeven, ophef over de kleding van islamitische vrouwen in Frankrijk is niet geheel nieuw: de hoofddoek is al jaren een problematische kwestie. Maar opvallend genoeg was het niet de hoofddoek die politieagenten een vrouw sommeerden af te doen. Het waren haar armen die blijkbaar naakt moeten zijn om op het strand te mogen komen.

Zedenpolitie
De persoonlijke en religieuze vrijheden waarvan wij Arabische landen altijd verwijten ze te ontberen, blijken wij ook niet te hebben. Bij ons dwingt onze eigen zedenpolitie vrouwen zich uit te kleden. Doe mij dan maar de boze blikken van de buurman.

meer weten?

Dina Tokio droeg een top en een legging in het zwembad. Niet te onderscheiden van een boerkini. Zij omschrijft het boerkini-verbod daarom als een verbod op het bedekken van het lichaam. Waarom mogen vrouwen niet zelf bepalen wat ze dragen? Bekijk hier haar video.