Zondag 25 september wordt de mars van Ieder1 gelopen in Amsterdam. De mars van Nederlanders die de verschillen in de samenleving zien als een kracht. Wordt het de mars der empathie? Ratio? Angst? Of van de liefde?

Zelfkennis Acteur Nasrdin Dchar vraagt aan Nederland, die hij aanspreekt alsof zij een persoon is, wat zij wil. Hierbij neemt hij ons mee op een zoektocht naar kennis. Zelfkennis, om precies te zijn. Kennis is gebaseerd op bewijs, terwijl zelfkennis inzicht is op basis van ervaringen en herinneringen. Kent de persoon Nederland zichzelf goed genoeg om de vraag van Dchar te beantwoorden? En hoe goed kent Dchar zichzelf?

Asymmetrie Stel, je vindt jezelf een zachtaardig persoon. Kun je met absolute zekerheid weten dat je een zachtaardig persoon bent? Heb je volledige controle over je zachtaardige karakter? Vanuit mijn zelfbeeld verhoud ik mij tot mijn omgeving.

Zelfkennis en zelfbedrog Socrates typeerde zichzelf als vroedvrouw: hij haalt er uit wat er in zit. Met andere woorden, door zelfkennis is het mogelijk inzicht te vergaren over triviale en substantiƫle zaken. Maar hoe onfeilbaar is jezelf kennen? Hoe goed kunnen we ons zelf voor de gek houden?

Empathisch vermogen Laten we zondag werken aan het empathisch vermogen van zowel de lopers als de thuisblijvers. Empathie is "de kunst je in je verbeelding te verplaatsen in de gedachten van de ander, daardoor hun gevoelens en standpunten te begrijpen en je in je handelen daardoor te laten leiden", zoals Roman Krznaric zegt. In mijn verbeelding ben ik er zondag bij! Wellicht zelf fysiek en dan hoop ik mezelf en degene die naast me loopt beter te leren begrijpen.