Toen dichter en componist Micha Hamel opgenomen werd in een psychiatrische kliniek was hij vooral opgelucht. Eindelijk mocht hij even bijkomen, kon de wervelwind in zijn hoofd gaan liggen. De mensen waren er vriendelijk en het eten lekker. Tegelijkertijd vroeg hij zich af wat er van hem over was. Dertien jaar na zijn psychose schreef hij er een dichtbundel over: 'is daar iemand'.

“Alsof je in een nachtmerrie zit, maar dan echt.” Dat is ongeveer hoe het was om psychotisch te zijn, vertelt dichter en componist Micha Hamel. In 2009 raakte hij “ontregeld” nadat hij lange tijd overwerkt was geweest en moest hij opklimmen uit een diepe depressie.

Nu, in 2023, schreef hij de bundel is daar iemand over de twee maanden die hij in een psychiatrische kliniek verbleef – al valt de ‘ik’ in die bundel niet volledig samen met de auteur. In 101 titelloze en associatieve gedichten kijken we mee met kringgesprekken tussen de meest uiteenlopende patiënten (van Hennie die alles van Toyota’s weet tot Laura de kakmevrouw die door haar geliefde is verlaten), ontmoeten we de medewerkers van de kliniek, komen we steeds weer een makreel tegen en worden we deelgenoot van de verwarrende ervaringen van de hoofdpersoon (‘ik? / ? / was en zal mijzelf ooit / ik?’) en van zijn weg terug naar de werkelijkheid, naar buiten.  

De titel van de bundel is 'is daar iemand' en ergens staat de regel ‘ik wil mijn zone terug’. Is dat wat er gebeurt in een psychose, dat de randen van het zelf steeds vager worden?

“Ja, je bent benieuwd of er nog iemand in jou aanwezig is. Je vraagt je af: wie ben ik en waar is mijn ziel? Wat gebeurt er met mijn creativiteit, met mijn intelligentie, uit welke componenten besta ik? Die vragen hebben meer met depressie te maken, want als je in een psychose zit, dan is er nog geen ruimte voor reflectie. Als je heel hard met een hamer op je duim slaat, dan kun je ook niet meer uitrekenen wat 631 min 52 is. Dat kun je later pas. Die vragen komen ook pas in de loop van de bundel, dan komt de ziel terug.” 

"Het is heel raar als je je eigen hersenen niet meer kunt vertrouwen, dan word je achterdochtig en denk je: wie ben ik eigenlijk?"

Micha Hamel
In bundel schrijf je ‘een ziel kan niet ziek zijn / jouw hersenen zijn ziek’.

“Het is heel raar als je je eigen hersenen niet meer kunt vertrouwen, dan word je achterdochtig en denk je: wie ben ik eigenlijk? Welk poppetje zit hier achter het stuur? Maar een ziel staat daar eigenlijk los van, dat is wie je bent en dat is er nog. Dat inzicht, dat er een onderscheid bestaat tussen je hersenen en je ziel, ontstaat later pas.”

“Ik was het meest bang dat ik mijn creativiteit kwijt zou raken, ook door de medicatie omdat die alles dempt. Ik dacht dat ik vlak zou worden en nooit meer iets kleurigs of extreems kon maken. Maar dat is totale onzin. Je bent even een stuk van je hersenen kwijt, maar je bent nog even creatief of intelligent. Dat is niet weg.”  

Psychiater Douwe Draaisma schreef dat mensen wanen kunnen ervaren (dat ze Napoleon zijn, bijvoorbeeld) om grip te krijgen op een verwarrende werkelijkheid. Ze maken hun eigen verhaal. Herken je dat?

“Nee, dat had ik niet, ik dacht ook niet dat ik Jezus was, al zit het verlosserthema wel in mijn bundel. Ik ervaar het meer als een glitch in de werkelijkheid. Wij hebben als mensen de macht om de werkelijkheid te filteren. Dat doen we sowieso – wij tweeën zien de werkelijkheid ook anders – maar heftige emoties zoals verliefdheid of rouw kunnen dat versterken, verliefdheid is een soort lichte psychose. Als het door het dak gaat, dan heet het een psychose, dan kom je los van de werkelijkheid.”  

Hoe ging het met je toen je uit de kliniek kwam?

“Toen ik terugkwam was ik depressief, ik was op de bodem beland en heb me langzaam omhoog geworsteld. Ik heb toen wel gewerkt en het gezin draaiende gehouden. Kinderen moeten liefde krijgen en boterhammen met pindakaas, een beetje voetballen. Dat kon ik allemaal wel. Ik voelde me slecht aan de binnenkant, maar dat hoefde ik niet aan de kinderen te laten zien.”

“Verder is het vooral heel veel wachten en de dingen die voor iedereen goed zijn: een beetje sporten, genoeg buitenlucht. Niets kan dat versnellen. Natuurlijk heb ik therapie gehad, die helpt om inzicht te krijgen en medicatie die helpt om de wond in je hoofd te helen. Maar de rest is wachten.” 

Je ben ook componist en je maakt VR-installaties, maar voor dit onderwerp koos je poëzie. Is poëzie bij uitstek geschikt om een psychose en depressie te beschrijven?

“Ja, vind ik wel. Omdat het discontinu, associatief en heel sensorisch is. In VR kun je een psychose simuleren, dat is ook al wel gedaan, bijvoorbeeld door Jenny van den Broeke. Je kunt daarmee de ambitie hebben om iemand het te laten ervaren, maar met mijn dichtbundel ga ik wel een stap verder, want het is ook een artistiek product. Ik speel met taal en dat verlosserthema heb ik bijvoorbeeld in de bundel gestopt, dat niet autobiografisch is. En er zijn dieren die als een soort goden om de hoofdpersoon heen cirkelen – ook dat is niet autobiografisch.” 

Micha Hamel (1970) is dichter, dirigent, componist en onderzoeker. Zijn vele muzikale composities zijn opgevoerd door diverse orkesten; daarnaast heeft hij ook vijf dichtbundels op zijn naam staan en treedt hij regelmatig op als dichter. Ook doet hij onderzoek naar de toekomst van muziek aan Codarts in Rotterdam. Zijn nieuwe bundel is is daar iemand (Pluim, 2023).  

Je zei in een interview dat je de bundel niet geschreven hebt om een taboe te doorbreken. Rust er geen taboe op psychiatrische ziekten?

“Ik snap wel dat het iets angstigs heeft, omdat een psychose of een depressie gaat over wat iemand voelt en denkt en hoe iemand reageert. Als dat ontregeld is, dan is dat heel vreemd omdat je, als je die persoon niet kent, kan denken dat je niet dezelfde voor je hebt. Maar een taboe… Ik vind dat het woord taboe, net als trauma, gedevalueerd is in deze tijd. Taboe wordt te pas en te onpas gebruikt als mensen iets meemaken en vinden dat daar niet genoeg aandacht voor is. Ik heb niet zoveel taboes in mijn leven, ik heb geen mensen om me heen met wie ik dingen niet kan bespreken.”  

Actrice Hanna Verboom, die meerdere psychoses heeft gehad, zei in een interview dat het stigma dat aan psychoses kleeft erger is dan de ziekte zelf.

“Ik heb daar niet zo’n last van. Maar dat wil niet zeggen dat zij er geen last van mag hebben. Kennelijk ervaart zij dat, in haar omgeving of in haar vakgebied.” 

Maakt het uit dat je een kunstenaar bent?

“Ja, alleen al vanwege je levensritme. Ik ben zzp’er en werk hard, maar kan mijn leven redelijk vrij indelen. Maar het is ook zo dat, omdat ik kunstenaar ben, mijn ontregeling minder snel werd opgemerkt. Je bent toch een beetje een gekke kunstenaar, altijd energiek, altijd woeste plannen, grote emoties. Terwijl, als je sergeant-majoor in het leger bent, je aan verplichtingen moet voldoen. Dat soort temperamenten willen ze niet in het leger.” 

“Ik ben niet meer bang, ook niet voor de dood. En ik ben veel aardiger geworden, want als je heel erg lijdt denk je, ach, we proberen allemaal maar wat.”

Micha Hamel
Welk inzichten heb je overgehouden aan deze heftige periode?

“Ik ben niet meer bang, ook niet voor de dood. En ik ben veel aardiger geworden, want als je heel erg lijdt denk je, ach, we proberen allemaal maar wat. De dingen komen in een groot perspectief van leven en dood en van leed en vreugde te staan.”

“Het is alsof je een toneelstuk ziet en achter de coulissen kunt kijken. Je ziet hoe alle trucjes gedaan zijn, dat de theepot van piepschuim is en het zwaard van hout. Je kijkt achter de werkelijkheid, die wordt ontmanteld als het ware. Daardoor ben ik niet meer geïmponeerd door de werkelijkheid.” 

Wat voor gevoel geeft dat?

“Dat is eerst erg schrikken, want er is sprake van onttovering. De dingen hebben geen aura meer, het zwaard blijkt van hout. Maar ik heb een nieuwe werkelijkheid gebouwd, die ik zelf weer mooi en betekenisvol maak. Maar dat betekent niet dat ik het andere vergeten ben, dat zit in mijn mandje, dat neem ik mee.” 

je wordt wakker en je denkt ben ik dit? 
je bent zeiknat en je huilt
ik ben in mijn herinnering en met bange ogen kijk ik rond

jij blijkt te huilen, of weg te lopen uit mijn land
wie?

ik blijk te hebben geslapen
ik zie wat jij nooit zag 

jij hoort hier niet
en jij hoort het niet van mij te weten
want ik heb het je niet verteld en ik ben de enige die het weet 
nee
nee
dit is de laatste traan
die ik aan mijn bevroren laken toevertrouw

hoe moet het

Uit: Micha Hamel, is daar iemand (Pluim, 2023)