Op zo'n 200 Duitse scholen worden zandvesten gebruikt. De vesten wegen tussen de 1,2 en 6 kilo, en worden gedragen door rusteloze of hyperactieve kinderen. Het effect van de vesten is vergelijkbaar met 'een hand op een kinds schouder leggen... of ze een knuffel geven, wat de kinderen vaak nodig hebben, maar wat we natuurlijk niet mogen doen.'

Ik werd verdrietig van dat zinnetje. Vooral omdat het er zo terloops stond, opgetekend uit de mond van een docent die niet bij naam genoemd wilde worden.

Gister was ik op bezoek bij een tweeling, twee jongens van zeven. Na het eten zitten ze graag bij hun ouders op schoot. Ze houden er ook van om samen te stoeien, om als een stel jonge honden over het bed heen en weer te rollen, benen en armen om elkaar heen geklemd. Hun lichaam is vanzelfsprekend voor hen, ze krijgen aandacht en knuffels in overvloed. Ze zitten letterlijk goed in hun vel.

Maar hoe is dat voor kinderen die, om wat voor reden dan ook, thuis wat minder warmte krijgen? Na de misbruikaffaires als de zaak rond Robert M. en de katholieke kerk, zijn leraren en sportcoaches vaak bang om dicht bij een kind te komen, uit angst dat ze straks zelf met een zwart balkje voor hun ogen in de krant staan. Aanraking is niet vanzelfsprekend, niet zoals het dat ooit was, en na #MeToo zal dat zeker niet beter worden.

Tekst loopt door onder de foto.

Foto: Arleen Wiese.

Is dat erg, vraag je misschien? Want ja, een uitgebreid protocol rond aanraking kan misschien bescherming bieden aan wie kwetsbaar is, hoewel ik het effect ervan persoonlijk betwijfel. Waar misbruik plaatsvindt, draait dat immers over het algemeen om macht. Werkelijke bescherming tegen die macht zit nooit alleen in regels, maar altijd ook in het functioneren van de gemeenschap als geheel en in de weerbaarheid van het individu.

Aanraking hoeft niet grensoverschrijdend te zijn. Het kan stress en agressie verminderen, eenzaamheid doorbreken en helend werken, maar daar hebben we het zelden over. Uiteindelijk maakt dat iedereen kwetsbaarder.