Angst is een universeel menselijke emotie en van alle tijden en culturen. In onze tijd lijken angst en onzekerheid echter toe te nemen. Sociologen zoals Frank Furedi en Zymunt Bauman nemen al langer een groeiende collectieve angst waar. Deze angst lijkt vooral gericht te zijn op dingen waar wij weinig invloed op hebben. Angst voor 'de ander' of andere culturen, angst voor risico's of voor een terroristische aanslag leiden tot geforceerde pogingen van controle. Het streven naar controle lijkt ons ironisch genoeg weer angstiger te maken.
Als we over angst spreken, gebruiken we vaak de paradoxale omschrijving 'irrationele angsten'. Als we emoties irrationeel noemen, suggereren we dat ze op een of andere manier gerationaliseerd kunnen of moeten worden. Maar emoties geven juist het signaal af dat iets van belang is dat om aandacht vraagt, en zouden dus gehoord moeten worden.
Waar emoties een directe, fysieke reactie op een gebeurtenis zijn, zijn gevoelens het besef van die emotionele reactie. De manier waarop mensen emoties en gevoelens uiten, loopt uiteen: van zwijgen en naar binnen 'vreten', tot ongefilterde reacties met veel uitroeptekens op sociale media. De manier waarop wij met angsten omgaan, wordt bepaald door onze persoonlijkheid, wat wij van jongs af aan hebben geleerd, en de specifieke context. De vraag is hoe we het beste om kunnen gaan met onze angsten.
Tekst loopt door onder de foto.