Gelukkig 2018!
Met een nieuw jaar komen ook de goede voornemens. Vaak zijn dat geplande veranderingen in ons gedrag die goed voor ons zijn: meer sporten, minder snoepen en meer tijd maken voor vrienden en familie. En toch blijkt het lastig om die goede voornemens vol te houden.
Eigenlijk is dat heel logisch, als je beseft hoe ons brein werkt. Ons brein heeft namelijk twee verschillende manieren van werken die van belang zijn voor ons gedrag. De vooraanstaande psycholoog en Nobelprijswinnaar Daniel Kahneman noemt dit systeem 1 en systeem 2. Systeem 1 is het snelle, automatische en emotionele denksysteem. Systeem 2 is logisch, traag, bewust.
Je ziet dat in allerlei keuzes terug, zoals de simpele vraag wat je vanavond gaat eten. Als je daar rustig over nadenkt, dan kom je wellicht tot een aantal ideeën. Een gezonde maaltijd, iets uit dat nieuwe kookboek dat je cadeau hebt gekregen of iets met de restjes die je nog over hebt van gisteren. Hele verstandige, goede ideeën voor de avondmaaltijd – typisch systeem 2.
De keuze wordt echter niet alleen peinzend achter je bureau gemaakt. Als je dezelfde vraag stelt terwijl je door de supermarkt loopt, zie je de voorgesneden groenten, de zak chips en de diepvriespizza liggen. Goede kans dat dan systeem 1 dan aan gaat. Systeem 1 kost weinig moeite en is eigenlijk de 'default' instelling van je brein. Systeem 2 kost veel meer moeite.
Tekst loopt door onder de afbeelding.