Hoeveel stappen heb je vandaag gezet? Hoeveel uren geslapen en hoeveel calorieën verorberd? Heeft je iPhone je vandaag verteld dat je moest wakker worden en Facebook dat je de verjaardag van die ene vage 'vriend' niet mocht vergeten? Was je wel naar links gegaan als Google Maps je dat niet had opgedragen? Onze wereld lijkt steeds meer een verzameling van datapunten te worden. Maar is al die feedback wel zo waardevol? Weten we zelf eigenlijk nog wel wat we voelen?

Duivelse raadgevers
Intuïtie en onderbuikgevoel lijken steeds meer op duivelse raadgevers. Daniel Kahneman, schrijver van het boek 'Thinking, Fast and Slow' won de Nobelprijs door onze impulsieve dwalingen te kwantificeren in experimenten. Als we onze eerste indruk volgen, worden we steevast slachtoffer van manipulerende machthebbers. Kortom, je hart volgen is niet aan te raden.

Zegen
Maar wat brengt de toekomst dan? Een harnas van sensoren dat je vertelt of je honger hebt, moe bent of de man van je leven langs loopt? Datasjeiks Apple en Google willen niets liever, maar word jij er echt gelukkiger of gezonder van? Lewis Thomas, arts en uitvinder, beschreef het prachtig in een column voor de New England Journal of Medicine: "Het onbewuste is een zegen. Ik zou het geen dag overleven als ik voor mijn lever zou moeten denken."

meer weten?

Emma Bruns spreekt in de studio van Brainwash Zomerradio verder over de waarde van eerste indrukken.