Het is pas elf maanden geleden dat ik dit Brainwash-artikel schreef, over de uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen, maar het leest als een artikel uit een andere wereld. Na aanvankelijk nogal gedeprimeerd te zijn over de uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen zag ik ineens redenen voor optimisme, en schreef ik in dat artikel dat het allemaal wel meeviel. Afgelopen donderdag doorliep ik het omgekeerde proces: toen ik wakker werd was ik ontevreden over de uitslag, na een kwartiertje door het interactieve kaartje van de NOS klikken ben ik ronduit gedeprimeerd.

Natuurlijk is het hoopvol en goed dat er in tijden van klimaatopwarming ook veel zetels naar GroenLinks zijn gegaan. Maar de grootste winst boekte een partij die de nadelige menselijke invloed op het klimaat botweg ontkent, en dan ook nog eens regelmatig flirt met rassentheorie. Ik heb het natuurlijk over Forum voor Democratie, een partij die graag in gesprek gaat met politici en denkers met foute ideeën over ras en nationaliteit, en zelf ook niet vies is van uitspraken over de correlatie tussen ras en IQ, of het karakteriseren van immigratie als een auto-immuunziekte of homeopathische verdunning. Het is trouwens echt de moeite waard om de vier stukken achter die links te lezen, stuk voor stuk mooie, lange staaltjes onderzoeksjournalistiek, met als hoogtepunt de close-reading die Chris van der Heijden maakte van al Baudets publicaties. Even hierboven op 'homeopathische verdunning' klikken en je bent weer een uurtje zoet met het geborrel uit de onderbuik van xenofoob Nederland.

Forum voor Democratie is in één klap de grootste partij van het land geworden in de Eerste Kamer, en ook in drie provincies. In een ander artikel voor Brainwash, ook ongeveer een jaar oud, stelde ik de volgende vraag: 'Moeten we ons daar zorgen over maken, die stormachtige opkomst van FvD?' Het antwoord was toen al ja, en nu zeker.

Daar volgde nog een hoopgevende disclaimer op, die op zich ook nog wel overeind blijft: als je stormachtig de macht grijpt, moet je er wel werk van maken. Nu al loopt FvD tegen het probleem aan dat het geboekte succes de verwachtingen overtreft. In Flevoland staan niet genoeg in Flevoland woonachtige kandidaten op de lijst. De overige, in Noord-Holland woonachtige kandidaten, hebben ook in Noord-Holland een zetel gekregen. Je hoeft maar naar de LPF of de PVV te kijken om te zien dat het populisme een chronisch probleem heeft met het snel vinden van kundige kandidaten die niet met stommiteiten in opspraak komen. Maar zelfs als al die zetels voor de helft moeten worden gevuld met kandidaten van het kaliber Yernaz Ramautarsing kan je een hoop aanrichten om je xenofobe, nationalistische agenda verder in het zadel te krijgen.

Op zich heeft Nederland Forum voor Democratie daar niet voor nodig. Xenofobie en nationalisme zijn hot, en in het al 17 jaar verrechtsende politieke klimaat is het allang niet meer voorbehouden aan Geert Wilders om xenofobe uitspraken te doen. Nu kan je als CDA-voorman gewoon zeggen dat immigratie uit Afrika het evenwicht in Europa verstoort, of als VVD-minister uitkramen dat Suriname een 'failed state' is vanwege de 'etnische opdeling'. Het is veelzeggend dat je een onbarmhartige pipo als Klaas Dijkhoff niet eens meer nodig hebt om een alinea van twee duidelijke voorbeelden van xenofobe uitspraken te voorzien.

Maar wat je ook vindt van de VVD of het CDA, ze hebben het behoud van het witte Europa lang niet zo radicaal tot speerpunt verheven als de partij die, ik zeg het nog maar eens, de grootste senaatsfractie van ons land mag gaan bestieren. Hoe ziet het Nederland van Forum voor Democratie er eigenlijk uit? Een van die kersverse senatoren vindt de islam, een religie die door een op de twintig Nederlanders wordt aangehangen, een gevaarlijke ideologie, dus voor moslims belooft het alvast niet veel goeds.

De partij wil het strafbaar maken om 'de Nederlandse Waarden' niet na te leven. De FvD bepaalt blijkbaar wat die 'verworvenheden en kernwaarden van onze samenleving' zijn, die 'door de komst van grote groepen (islamitische) migranten' bedreigd worden. Omdat de Nederlandse chauffeur 'de beste van Europa' is (dit staat er echt) moeten de visa van Oekraïners en Georgiërs worden beperkt. Of Nederlandse chauffeurs wel nog op een visum in Oekraïne of Georgië aan de slag mogen vermeldt het partijprogramma niet, maar dit riekt naar het scheppen van eerste- en tweederangsburgers binnen het vrije verkeer van personen in de Europese Unie. Natuurlijk wil FvD daar het liefste vanaf, maar dat staat niet genoemd als voorwaarde voor het invoeren van deze maatregel.

Het moet gezegd: FvD hanteert een ruimhartiger cultuurbeleid dan de PVV ('Geen geld meer naar ontwikkelingshulp, windmolens, kunst, innovatie, omroep etc.'). Maar daar is dan ook alles mee gezegd. Waardevolle kunst is volgens FvD Hollandse kunst: 'Wij willen (...) al die mooie dingen die het Westen heeft voortgebracht weer onderwijzen, uitdragen en promoten'. En al die mooie dingen die het Westen niet heeft voortgebracht dus niet. Ook veelzeggend opgebouwd is deze zin: 'Christenen, maar ook andere religieuze, culturele en etnische minderheden en homoseksuelen hebben het er bepaald niet altijd beter op gekregen door de 'Arabische lente''. De christenen voorop, dan zonder namen te noemen de rest, en voor moslims (die in het Midden-Oosten immers geen minderheid vormen) en transgenders (die in tegenstelling tot homo's niet genoemd worden) is geen plek.

En dan heb ik het kopje 'Immigratie en Remigratie' nog niet eens gehad. Hoewel het in strijd is met Europese verdragen, wil FvD Nederlanders met een dubbele nationaliteit het Nederlanderschap afnemen. Immigreren naar Nederland is alleen mogelijk voor de migranten die 'wij hier nodig hebben en wie wij (ook op basis van culturele achtergrond) kunnen opnemen'. Zeg maar dag tegen artikel 1 van de grondwet, waarin niet over gelijke behandeling voor 'Nederlanders' wordt gesproken, maar voor 'allen die zich in Nederland bevinden'. Als het aan FvD ligt bepaalt de overheid voortaan of iemand het cultureel waardig is om Nederlander te mogen worden.

Gelukkig heeft de FvD geen absolute macht verworven, maar dit is dus de partij waar zo veel Nederlanders op gestemd hebben. Zoals zo vaak in het leven is er eigenlijk maar een ding dat echt nog een beetje troost biedt, en dat is de poëzie. Een jaar geleden was ons ook nog maar net het noodlot aangedaan dat grootmeester van het moderne gedicht Menno Wigman overleed. De man die bekend stond om zijn zorgvuldig gecomponeerde gedichten, waarin elk woord op de juiste plek stond, als tandwieltjes in een Zwitsers zakhorloge, en die je dus heel zorgvuldig moet citeren omdat anders alle magie verloren gaat. Je kon er dus op wachten tot Thierry Baudet er als een idioot mee aan de haal zou gaan. Als je belezen over wil komen, moet je het goed doen, maar Baudet slaagde er tot twee keer toe in om teksten van Wigman te verhaspelen. In een gedicht dat voor de rest een bloedstollende vooraankondiging is van zijn vroegtijdige dood schreef hij een regel over hoop. Die regel zal ik de komende tijd herhalen: De zon was mij nooit opgevallen als hij niet steeds onderging. Bij deze regel is het trouwens extra belangrijk om de slotwoorden goed te citeren, omdat ze zo prachtig subtiel rijmen met de regel ervoor ('En nog voor het eind van deze avond zakt de dood mijn longen in'). Niet in de versie van Baudet trouwens, die van 'onderging' 'was ondergegaan' maakte, en zo in een klap rijm en metrum vernielde.

Na de zin die Baudet citeerde schrijft Wigman trouwens: 'Geen lucht, geen flonkering, geen hoop'. Zo ver is het wat mij betreft nog niet. Maar ik dacht wel meteen aan een ander gedicht. Om Menno dan maar het laatste woord te geven:

'De massa krijgt een stem. Goddank. Goddank
blijft alles blank. Geen naffer kan ons wat.

De wereld wankelt. Komt wel vaker voor.
De horde kankert. Holland schreeuwt zich schor.

Wie had het over een beloofde stad?
Er jankt een stormlied door het Oude Noorden.'