Tijdens het kijken naar de aflevering van Zomergasten met Mark Rutte, betrap ik mezelf erop dat ik hoop of zelfs verwacht dat ik door het kijken naar deze aflevering een beter beeld zal krijgen van wie de premier écht is, van de man achter het masker.

Verwachting
Blijkbaar ben ik niet de enige. Ook uit Jelle Brandsma's artikel in Trouw, "Wat Rutte echt beroert blijft duister, maar een avond op tv is vast goed voor zijn imago," blijkt deze verwachting. Het format van Zomergasten, een drie uur durend persoonlijk interview waarin de gast fragmenten laat zien die hem of haar dierbaar zijn, speelt deze verwachting dan ook in de hand.

Onscheidbaar
Toch denk ik, in tegenstelling tot Brandsma, dat Rutte zichzelf misschien wel degelijk heeft laten zien. Misschien is Mark Rutte als mens simpelweg niet te scheiden van Mark Rutte als politicus, misschien is er geen 'man achter het masker', maar zijn de man en het masker met elkaar versmolten. Wat wij doen en wat wij meegemaakt hebben maakt deel uit van wie wij zijn, en dat valt niet zo maar uit te schakelen. "Een politicus is ook altijd koopman", erkende Rutte in Zomergasten. Onze hoop om de premier niet als politicus, maar als mens te zien, is wellicht ijdel als mens en politicus één zijn.

meer weten?

De Franse filosoof Michel Foucault meent dat de mens geen vaste kern bezit, maar opgebouwd is als een ui. Als je de schillen één voor één afpelt komt niet eindelijk zijn ware gezicht naar voren, maar zie je dat de kern leeg is. De ui bestaat uit zijn schillen. Bekijk Foucault's analogie in deze animatie.