Laat president Trump een hele pijnlijke les zijn voor al die liberalen, progressievelingen, links-stemmers, hoogopgeleiden en 'weldenkenden' in onze Facebook-tijdlijn (waaronder ikzelf): we leven in een hardnekkige filterbubbel.

Andere planeet
We praten elkaar naar de mond. Onze inzichten, dromen en idealen weerkaatsen in digitaal universum van gelijkgestemden. En de ander, die 'boze burger'? Die leeft op een andere planeet, en komt enkel en alleen tot ons als gemedialiseerde abstractie.

Vervreemd
Wie sympathisanten van Trump, Wilders, Le Pen, Petry en andere rechtse populisten 'idioten' noemt is werkelijk vervreemd geraakt van een steeds groter wordend deel van de Westerse bevolking.

Cynisme
Wat rest is consumentistisch cynisme. Tussen 'ons' en de 'rechtse xenofoob' staat wat sociologe Arie Hochschild een 'empathiemuur' noemt: een psychologische barrière, die ons ervan weerhoudt om werkelijk te willen begrijpen hoe deze 'Ander' denkt en vooral voelt.

Ploeteren
Het zal werken, ploeteren, worden om de sociale afstand tussen bevolkingsgroepen te overbruggen. Stel jezelf de vraag hoe jij hier aan kan bijdragen in plaats van je te verontwaardigen. Spreek jezelf en elkaar tegen, zoek je 'vijand' op. Klim over die 'empathiemuur' heen. Zoek de politiek op, steun de juiste leider.

Maart volgend jaar zijn wij aan de beurt.