Topman Gerrit Zalm van ABN Amro kondigde in september zijn vertrek aan. Afgelopen maand ontaardde het regelen van een opvolger in een publiek gevecht tussen de commissarissen van de bank, kandidaten, reeds afgeschreven kandidaten en het ministerie van Financiën.
Schadelijk voor de handel CEO's van andere multinationals spraken hun afgrijzen uit over de ordinaire ruzie. Zulks schaadt de handel, zo is hun eensluidende oordeel. Bondgenoten willen weten met wie ze de komende jaren om de tafel zitten voordat ze voor deze jaren een verbintenis aangaan. Als dat niet kan, dan moeten de zaken maar even wachten tot de rust is wedergekeerd. Of kiezen ze voor een ander.
Verantwoordelijk Geef ze eens ongelijk. Als u het huis gaat verbouwen, zou u dan een aannemersbedrijf in de arm nemen waarvan niet duidelijk is wie precies verantwoordelijk is voor de klus op het moment dat de operatie van start gaat? En, erger nog: waarin openlijk ruzie gemaakt wordt over de bedrijfsvoering?
Vertrouwen in de monarchie Ziehier het belangrijkste argument voor een monarchistisch staatsbestel. Wie betrekkingen heeft met Nederland, weet dat ons Staatshoofd waarschijnlijk nog een jaar of dertig luistert naar de naam Koning Willem-Alexander. Voor de enkeling die er vertrouwen in heeft überhaupt zelf tegen die tijd nog in functie te zijn, kunnen we ook alvast zijn opvolger onthullen: Koningin Amalia.

Stabiliteit In Nederland doen we lacherig over de eeuwigheid waarin onze vorsten aan de macht zijn. In het buitenland wordt dat echter beschouwd als stabiliteit. En dergelijke stabiliteit kunnen maar 26 andere landen in de wereld bieden - landen als Samoa, Swaziland, Tonga, Liechtenstein en Lesotho meegeteld.
Ruimschoots terugverdiend Is dat in een exacte economische waarde uit te drukken? Nee, want onze Koning sluit zelf niet de contracten waaraan zijn aanwezigheid een bijdrage levert. Maar met meer dan 20 handelsmissies per jaar moet het heel raar lopen wil de 40 miljoen euro die het koningshuis kost, niet ruimschoots terugverdiend worden.