Prinsjesdag is weer geweest. De miljoenennota werd traditiegetrouw een paar dagen van tevoren gelekt - waarschijnlijk niet geheel zonder hulp van het kabinet zelf.

De angel er uit De angel van de potentiële politieke catastrofes die kunnen volgen uit een pessimistische miljoenennota is er alvast uit gehaald, omdat we een paar dagen de tijd hebben gehad om aan het idee te wennen. Smart move, right? Zo kennen we allemaal de cijfers alvast en kunnen we met een goed geïnformeerde mening luisteren naar wat de meest machtige en wijze mensen in ons land hierover vinden en wat dit kan betekenen voor onze gezamenlijke toekomst. Dit zou geweldig zijn, als ze dit ook echt zouden doen.

Een andere hoed De Nederlandse politici lijken te zijn vergeten dat ze niet alleen een andere hoed met Prinsjesdag kunnen dragen. Dat ze zich ook kunnen verplaatsen in een ander en niet met modder hoeven gooien alsof ze heftige ruzie hebben na hun echtscheiding. Eens een keer niet de woorden van de ander uit context halen of op een oneerlijke manier tegen ze gebruiken.

Taak van de politicus De taak van een politicus is de belangen van de mensen in Nederland te behartigen. Als we beter willen worden van de algemene beschouwingen, en de extra alimentatie die er geëist kan worden door het economisch herstel met een beetje wijsheid weten te verdelen, kunnen we veel moois bereiken. We mogen daarom best eisen dat onze politici ook goede mensen zijn. Maar onze politici doen alsof de inhoud er niet zo toe doet. De Haagse politiek is verworden tot polemiek, en dat is jammer.