"All crises bring progress". Het zijn woorden zoals deze van Einstein waar de verliezers zich wereldwijd aan vastklampen. De verkiezing van een incompetente psychopaat tot 'leider van de vrije wereld' is echter slechts een droevig dieptepunt van een sluimerende crisis die zich al decennia voltrekt.

Een radicaal alternatief
Want als Trump ergens gelijk in heeft, is het wel dat Amerika helemaal niet 'great' is. De tijd dat de Amerikaanse vlag de onwaarschijnlijke tegenstellingen en ellende in het land kon verbloemen lijkt definitief voorbij. Trump stelt correct dat radicale verandering de enige manier is om dit failliete systeem een doorstart te laten maken. Niets minder dan een politieke revolutie kan dat voor elkaar krijgen. De tragedie wil dat de fascistoïde rebellie die Trump voorstaat verzoening en herstel oneindig veel verder weg brengt. Want een corrupte elite is verschrikkelijk, maar de wraak van de vergeten massa in potentie vele malen erger.

Krisis
De mate van onvrede en roep om verandering is uiteindelijk simpelweg schromelijk onderschat. Het Democratische establishment heeft op zichzelf gegokt, alle waarschuwingen ten spijt. Laat deze crisis dan leiden tot de krisis die zo hard nodig is: een 'moment van waarheid' in een collectieve bezinning, waarbij we tot inzichten komen en een radicale breuk met het verleden forceren. En laat de wijsheid van de grootste natuurkundige hierin dan leidend zijn: "Let's not pretend that things will change if we keep doing the same things".

Truthdig omschrijft Trump als 'America's reality-star version of Il Duce'. De opkomst van Amerikaans facisme uit zich in het verlangen naar de vrijheid om extreemrechtse bewegingen als de Ku Klux Klan te verheerlijken, om intellectuelen, wetenschap en cultuur belachelijk te maken, en anderen de mond te snoeren en te bepalen hoe zij zich dienen te gedragen.

Het woord 'crisis' heeft in dagelijks taalgebruik een negatieve connotatie. Het Oudgriekse 'krisis' is echter neutraal en verwijst naar een beslissing of oordeel, ofwel een moment van waarheid.