De haai doodt jaarlijks gemiddeld 6 mensen. Door jacht en visserij doodt de mens jaarlijks circa 100 miljoen haaien. Toch lees je steeds in de krant over 'de voor de mens zeer gevaarlijke haai'.

De militaire divisies van de V.S. en Engeland hebben in tien jaar tijd exponentieel meer onschuldige burgerslachtoffers gemaakt dan alle terroristengroeperingen bij elkaar opgeteld. Toch moeten we vooral ISIS, Al Qaida, etc. vrezen.

Ander, wat langer voorbeeld.

Er is een groot genie opgestaan. Dit genie maakte op het gymnasium een proefwerk dat zou leiden tot waarschijnlijk dé oplossing van misschien wel dé grootste bedreiging die op onze aarde afstevent: de plastic soep in de oceanen. Deze soep kent ongeveer de omvang van een heel continent en daar komt jaarlijks minstens zo'n vijf miljoen ton plastic bij. De gevolgen zijn niet te overzien, voor het water, voor de duizenden vissoorten, planten, schelpdieren én voor het plankton. Plankton produceert meer dan de helft van de zuurstof die wij inademen. Kortom: een ontzaglijk ecosysteem zonder welke het leven op aarde onbestaanbaar is.

Tienduizenden wetenschappers, beleidsmakers, studenten, instituties, hebben zich gebogen over dit probleem. Niet één kwam met een reële, effectieve oplossing. Toen verscheen een genie op het toneel. Zijn naam klinkt als een rockster: Boyan Slat. Hij woont in Delft en deed een uitvinding die in zijn eenvoud even briljant is als adembenemend (hét kenmerk van briljante uitvindingen).

De tekst gaat verder onder de foto.

Initiatiefnemer Boyan Slat tijdens de plaatsing van het eerste prototype van The Ocean Cleanup voor de Nederlandse kust (Foto: ANP, Remko de Waal).

In het kort: hij maakt simpel gebruik van een energie die al bestaat: zeestromen. Zijn ontwerp is een installatie van lange drijvende armen die in een V-vorm op strategische plekken in zee worden geplaatst. Door de stroming wordt het plastic opgevangen, opgeslagen en vervolgens opgehaald door een tanker. Boyan richtte een club op, The Ocean Cleanup, en met een bevlogen team en zo'n 315 miljoen euro aan subsidies en crowdfundings op zak start hij dit jaar nog z'n eerste pilot in Tsushima. Later zullen we zeggen: In Tsushima is geschiedenis geschreven. In Tsushima is de eerste stap gezet om onze planeet van de ondergang te redden.

Maar dan: Dit wonderkind schoof aan tafel bij Humberto Tan. En weet u wat Humberto aan hem vroeg? Vond je 't niet een geweldige eer om naast John Kerry (Amerikaanse ex-minister van Buitenlandse Zaken) te mogen staan?

Hoorde ik dit goed? Jazeker. Welnu: wie is deze kanjer genaamd Kerry? Wat betekende Kerry voor de planeet? Bracht hij de vrede dichterbij? Beslechtte hij brandhaarden? Schonk hij grootse inzichten aan de wereld? Nul, niks, noppes. De wereld na Kerry is geen haar beter dan de wereld voor Kerry. Integendeel.

Over tien jaar zal Kerry in het bejaardenhuis aan medebejaarden vertellen: 'Ik heb ooit Boyan Slat de hand mogen schudden, echt waar'.

meer weten?

Kijk hier als je meer wil weten over de voors en tegens van The Ocean Cleanup.