Leven op Mars ontstond nadat de Italiaanse astronoom Giovanni Schiaparelli de canali beschreef die hij in 1877 vanachter zijn telescoop registreerde. Zo begon de hypothese van een vorm van intelligentie aan het oppervlakte van Mars en een populaire voorstelling van gravende mannetjes met schoffels in handen die op de onze lijken, maar dan groen en schubachtig.

Canali
Dat de juiste vertaling van Schiaparelli's canali niet op kunstmatig geconstrueerde kanalen door levende wezens wees, maar simpelweg neerkwam op een soort natuurlijke sporen van configuratie, werd pas in 1960 geheel opgehelderd toen NASA's 'Mariner 4' beeldmateriaal op hoge resolutie vastlegde.

Optische illusie
Uit deze moderne beelden werd geconcludeerd dat zowel de kanalen als de sporen uit een optische illusie voort leken te komen; veroorzaakt door de buiging van het licht.

Zodiac Jacket
Enkele jaren eerder bracht het nichtje van de astronoom, de modeontwerpster Elsa Schiaparelli, haar iconische Zodiac Jacket op de markt. Daarop was een sterrenconstellatie geborduurd die overeenkwam met de moedervlekken die haar oom bij haar ontdekt had.

Het oog van Schiaparelli
Met de nieuwe wetenschap en de kennis van het gebrek aan atmosfeer op Mars, hadden ook de Marsmannetjes kunnen oplossen, maar in de hardnekkige fantasie bleven ze bestaan. Anno 2016 stuurt de ESA een lander met de vorm van een fruitmandje naar Mars om leven waar te nemen. Opnieuw wordt de planeet waargenomen door een hypersensitief oog met de naam van de Italiaanse astronoom.

Opnieuw wachten wij zijn registratie af en zullen wij vertalen zoals we het liefste willen begrijpen.