Vanuit wetenschappelijk oogpunt is de stelling 'migratie is een zegen' net zo relevant als de stelling 'zweten is een zegen'.
Dezelfde voorouders Alle mensen op de wereld stammen af van een groepje homo sapiens dat ongeveer 70.000 jaar geleden besloot om te migreren vanuit Oost-Afrika. Deze gelukszoekers hebben zich sindsdien over de hele wereld verspreid.
Nakomelingen van migranten Mensen die 'grenzen dicht!' roepen begrijpen zodoende niet dat migratie van alle tijden is. Dé Nederlander bestaat niet, zoals toenmalig prinses Máxima terecht opmerkte in 2007. Van Hugenoten tot Sefardische Joden tot Hannekemaaiers (Duitse seizoensarbeiders in de 19e eeuw): bijna alle 'echte' Nederlanders zijn uiteindelijk ook nakomelingen van migranten.
Migratie is een feit Wil dat zeggen dat grenzen wagenwijd open moeten? Nee, maar laten we ons beseffen dat 'grenzen dicht' ook onzinnig is. Migratie is, net als ademhalen of zweten, een elementair menselijke activiteit. Geen zegen, geen vloek, maar een feit.
Vermengen Segregatie is wel een vloek. Een verstandig migratiebeleid in een moderne wereld met landen, paspoorten en staatsgrenzen is erop gericht om immigranten zo snel mogelijk te laten vermengen met de ontvangende samenleving. Zo zullen mentale grenzen tussen 'wij' en 'zij' sneller verdwijnen dan voorheen.