Hoe heet dat jongetje ook alweer? Je weet wel, dat geschrokken bebloede jongetje achterin de ambulance, van de foto.

Iconisch beeld
Dat beeld wat volgens sommigen de oorlog in Syrië in één keer duidt. Waardoor we ons opeens realiseren hoe gruwelijk die oorlog is. Dat de slachtoffers van politieke beslissingen uiteindelijk onschuldige mensen zijn. Geen getallen, maar mensen die lachen, vrezen, dromen, schrikken, liefhebben en veiligheid wensen. Mensen met een naam.

Wat is er iconisch?
Opeens zien, nee, voelen we dit door dat iconische beeld. Maar wat is er dan iconisch: het jongetje, of het beeld? Is het oké als ik zijn naam vergeet, maar het beeld wel onthoud? Of reduceer ik daarmee Omran Daqneesh (zo heet hij) slechts tot middel, in plaats van een doel? Het beeld dat de wereld rondgaat, het jongetje dat wordt vergeten.

If you stay / If you go
Het tragische beeld van de bebloede Omran wordt nu gebruikt naast dat andere iconische beeld. Weet je nog? Het aangespoelde lichaam van de verdronken Syrische peuter op de Turkse stranden. Boven de twee beelden de tekst 'Choices for Syrian Children'. Onderaan lezen we: 'If you stay / If you go'.

Maar hoe heette dat aangespoelde jongetje ook alweer?

meer weten?

Bekijk hier de 'Choices for Syrian Children'-cartoon die viral ging van de twee beroemde beelden van de Syrische jongetjes Omran Daqneesh en Aylan Kurdi.