Ons denken over mannen en seks is doorspekt met mythes. De ergste misvatting is misschien wel dat mannen altijd zin hebben. Dat zorgt voor verwarring – bij zichzelf en bij partners – als het niet zo loopt. Maatschappelijke ideeën over mannelijkheid hebben een ellendig effect op het seksueel functioneren.

Vorige week mocht ik te gast zijn bij psychologiestudenten in de cursus Seksuologie aan de Universiteit van Amsterdam. Huisarts en seksuoloog Peter Leusink begint zijn college over mannelijke seksuele storingen met een foto van een man met een erectie, waarop een vrouw een handstand doet. Mannen moeten helden in bed zijn – altijd zin hebben! – maar, zo toont de volgende slide: 'mannen zijn vaak ook sukkels.' Want mannen verwarren seks met intimiteit en missen zo een heleboel fijne momenten.

Ons denken over mannen en seks is doorspekt met mythes. De ergste misvatting is misschien wel dat mannen altijd zin hebben.

Foto: Charles Deluvio

Een seksuele disfunctie is een verstoring in het vermogen om seksueel verlangen te beantwoorden of te ervaren. In de DSM staat voor vrouwen een opwindingsstoornis beschreven, voor mannen niet. Daar vinden we alleen de erectiestoornis. Dat wil zeggen: alleen de vraag of de penis werkt, telt. De opwinding zelf wordt voor mannen niet relevant gevonden door de makers van het classificatiesysteem.

Jongetjes leren een verbinding te maken tussen hun piemel en plezier. Bij meisjes komt die connectie tussen genitaliën en opgewonden zijn pas later. Hierdoor komt 'ik heb een stijve' gelijk te staan aan 'ik ben geil', en andersom betekent 'ik ben geil' ook 'ik heb een stijve'.

Pas als er zaken minder naar wens functioneren – als er een stoornis optreedt – leert de man dat je er iets voor moet doen om opgewonden te raken. Het is zonde om met die les te wachten. Veel mannen gaan ooit last van erectieproblemen hebben, het hoort bij de leeftijd. Jong geleerd is oud gedaan: heren, koppel die zaken los! Want seks is zoveel meer dan je vermogen tot klaarkomen. ​