Op dit moment is er een strijd gaande tussen twee verschillende ideeën over wat het betekent een mens te zijn. Die strijd is niet denkbeeldig: ideeën veranderen de wereld, zij veranderen ons.
Enige tijd geleden keek ik met een zaal vol mensen naar de film Her. Dat is een film over een man die verliefd wordt op een pratende computer genaamd een OS, een Operating System. In de discussie na de film verdeelde het publiek zich in twee kampen, mijns inziens te onderscheiden op basis van het onderliggende mensbeeld dat zij eropna hielden.
Aan de ene kant de mensen die het geen probleem vinden als we in de toekomst in een wereld leven waarin de techniek zover is ontwikkeld dat we een robot of real doll kunnen kopen die niet van een mens te onderscheiden is. Die precies doet wat we zeggen. Met andere woorden, een ideale geliefde, of vriend, of verpleger. Zij zien mensen als autonome, onafhankelijke individuen. Dat is althans het streven. Technische hulpmiddelen kunnen worden ingezet om dit streven te realiseren en onze behoeftebevrediging zoveel mogelijk in eigen hand te houden. Ik noem hen de Solo's. Behalve op techniek zijn Solo's vaak ook verzot op romantiek.