Er is geen enkele mensensoort ter wereld waar we zoveel van weten als de bachelorstudent. Ze vormen de makkelijkste onderzoeksgroep. Niet alleen bevinden ze zich recht onder de neus van wetenschappers, je kunt ze ook nog eens quasi dwingen mee te doen in ruil voor studie- of participatiepunten. Nu zijn hoogopgeleide jongmensen natuurlijk reuze interessant, maar het is cruciaal dat we ook kennis opdoen van andere groepen. Dat was reden voor de Amerikaanse seksuoloog Zhana Vrangalova te starten met een bijzondere studie: The Casual Sex Project.

Vrangalova verzamelt sinds maart 2014 seksverhalen van iedereen – ongeacht leeftijd, seksuele voorkeur, religieuze achtergrond of wat dan ook. Alles mag, zolang het maar gaat om een seksuele ontmoeting die je hebt had met iemand buiten een serieuze romantische relatie: ongebonden dus. De verhalen zijn terug te lezen op een website waar ze ingedeeld zijn in de categorieën one-night-stand, neukertje, seks met een ex, de eerste van velen, friends-with-benefits, korte flirt, groepsseks of anders. Dat biedt veel boeiend leesmateriaal.

Mensen delen sappige details van hun ongebonden seks. Soms schrijven ze over een ontmoeting die jaren geleden plaatsvond, maar waar ze nog steeds vol geilheid op terugkijken. Dit is waar anoniem internet voor bedoeld is: ongegeneerd, open en ongecensureerd. Het delen gaat via een vaste vragenlijst met zowel open als gesloten vragen. Hoe goed kende je deze persoon? Wat hebben jullie allemaal gedaan? Hoe seksueel bevredigend was het? Was je beneveld? Was er sprake van consent? En heb je er spijt van? Die laatste vraag wordt gelukkig door de meeste mensen ontkennend beantwoord. De inzenders zijn blij met hun ongebonden seks.

Tekst loopt door onder de video.

Zhana Vrangalova geeft een Ted Talk over de vraag of casual sex slecht voor je is.

Inmiddels staan er meer dan duizend verhalen uit de site, afkomstig van mensen uit meer dan honderd landen. Dus ja, ook uit Nederland. Zo schrijft iemand over de uitstekende vingervaardigheden van een vriend waarmee ze seks had, voelde een vrouw zich veranderen in een beest en deelt iemand een uitgebreid kinky verhaal over een trio.

Die verhalen vormen kostbaar en jaloersmakend onderzoeksmateriaal, dat Vrangalova momenteel aan het analyseren is. De eerste duizend zijn al gecodeerd. Dit project gaat onze wetenschappelijke kennis van ongebonden seks door de jaren en leeftijden heen verrijken, want hoe studenten het doen weten we nu wel. Ook jij kan een bijdrage leveren (en ja, dat mag ook als je wél student bent of was). Hier kan je jouw verhaal delen. Schroom niet, it's for science!